Meldungen und Ankündigungen

Aktualität

Avancen les obres de la cotxera-taller dels busos de la nova xarxa TIB a Felanitx

El conseller Marc Pons ha visitat avui la instal·lació, que serà una de les dues que acolliran la futura flota del servei de les zones de Llevant i Migjorn.

El conseller de Mobilitat i Habitatge, Marc Pons, acompanyat pel batle de Felanitx, Jaume Monserrat Vaquer; el director general de Mobilitat i Transport Terrestre, Jaume Mateu, i el director gerent del Consorci de Transports de Mallorca, Maarten Johannes Van Bemmelen, han visitat aquest matí la futura cotxera de la nova flota de busos TIB que s’ubicarà  a Felanitx. A la visita també han participat el conseller delegat de Sagalés, Ramon Sagalés, i la cap d’Explotació de Sagalés-Caldentey, Francisca Caldentey, empresa que gestionarà la nova concessió del transport públic interurbà de la zona i promotora de la nova cotxera.

La instal·lació, ubicada al polígon de Son Colom de Felanitx, inclou una cotxera amb capacitat per allotjar 38 autobusos, un taller, dos assortidors de càrrega ràpida de gas natural comprimit i un pont de rentatge. Durant la visita també s’ha recorregut l’edifici que acollirà les oficines, una sala de descans i una zona per als conductors i personal d’operacions de les cotxeres que inclou també els vestidors. La nova cotxera s’acabarà de construir a finals de novembre i suposa un cost de 2.118.623 euros (amb l’IVA exclòs).

El conseller Marc Pons ha destacat que el nou servei de transport per carretera a Mallorca suposarà un bot qualitatiu importantíssim per al conjunt de l'illa i per a les comarques de Llevant i Migjorn especialment, on ara el servei té deficiències. Pons ha recordat la inversió de 478 milions en les noves concessions, "amb una flota de busos nous i no contaminants, que pràcticament jubilen els autobusos de benzina i dièsel". En aquest sentit, el conseller ha explicat que les cotxeres de Felanitx acullen no tan sols els tallers de manteniment i aparcament dels busos, sinó també el subministrament de gas natural, "no només per als autobusos sinó també per aquells vehicles privats de gas natural que ho precisin, fet que tindrà una repercussió molt positiva per a Felanitx". Igualment, el conseller ha recordat que el nou servei suposarà un bot de nivell de primer ordre, "més freqüències, noves rutes directes i puntualitat".

Per la seva banda, el batle de Felanitx ha afirmat que "estam molt contents que Felanitx sigui un dels punts on el Govern ha decidit implantar un centre TIB per millorar les connexions de transport públic a les Illes”. “Construir unes cotxeres al polígon Son Colom esperem que revitalitzi el teixit industrial i comercial", ha assegurat.

La nova infraestructura de Felanitx és una de les obres previstes en el contracte de la nova concessió del servei de transport públic de la zona Llevant-Migjorn que gestionarà l'empresa Sagalés-Caldentey. El servei d’aquesta zona s’incrementarà en un 39,5 % respecte del servei actual.

Algunes de les millores seran, per exemple, dues línies troncals que connectaran la zona del Llevant i Migjorn amb Palma amb busos de major capacitat i amb una freqüència de pas d’un bus cada hora durant tot l’any; així com tres intercanviadors principals ubicats a Manacor, Campos i Felanitx que oferiran connexió horària entre les dues línies troncals i les línies que recorreran els diferents nuclis de les zones. Es millorarà també la connectivitat amb l’aeroport amb dues línies i la zona del Pla de Mallorca tindrà una millor connexió amb tres línies directes a Palma, amb noves connexions amb el tren i amb els dos hospitals de referència de la zona. A més, durant l’estiu s’incrementarà l’oferta a la zona de la costa.

Tot el servei de la zona de Llevant-Migjorn es farà amb 75 busos nous de gas natural comprimit, amb quatre busos híbrids/elèctrics que circularan entre Cala Bona i Porto Cristo, i amb dos minibusos dièsel Euro VI.

Noves cotxeres per a la futura flota del TIB

La cotxera que avui s’ha visitat és una de les sis noves instal·lacions previstes per acollir la futura flota d’autobusos que començarà a circular el pròxim hivern. Recordam que el TIB disposarà de 223 busos totalment renovats i més sostenibles.

A més de la cotxera de Felanitx, l’empresa Sagalés–Caldentey disposarà d’una altra cotxera a Artà, en aquests moments a punt d’iniciar-ne la construcció amb un pressupost de 894.117,63 euros (amb l’IVA exclòs).

A Calvià ja estan en marxa les obres de la cotxera del servei de la zona de Ponent, que gestionarà Moventis. L’obra, ubicada al polígon industrial de Son Bugadelles, inclou la construcció d’una cotxera amb capacitat per a 42 vehicles i una estació de servei per a subministrament de gas natural comprimit i gasoli, que estarà oberta al públic. També es construirà un edifici de serveis que acollirà una zona de recaptació i vestidors de personal. El pressupost d’obra i instal·lacions és de 672.121,86 euros (amb l’IVA exclòs).

A la zona nord, concessió que gestionarà el Grupo Ruiz, ja estan en marxa les obres de les cotxeres d’Inca i Alcúdia. La primera s’ubica al polígon industrial d’Inca i tindrà, entre d’altres, capacitat per allotjar quinze autobusos, un taller i dos assortidors de càrrega ràpida de gas natural. El valor estimat del projecte és de 687.676,22 € euros (amb l’IVA exclòs).

D’altra banda, la cotxera d’Alcúdia, que s’està edificant al polígon de Ca na Lloreta, tindrà capacitat per allotjar 58 autobusos, un taller i dos assortidors de càrrega ràpida de gas natural comprimit. A més, disposarà d’un sistema de captació solar fotovoltaica i punts de càrrega per als busos 100 % elèctrics. El pressupost del projecte és de 914.474,16 euros (amb l’IVA exclòs). Totes aquestes cotxeres disposaran d’una estació de recàrrega de gas per fer la càrrega de combustible dels nous busos de gas natural comprimit. D’altra banda, també està prevista una cotxera nova a Palma que estarà ubicada al polígon de sa Tàpia.