News and events

Latest news

Inici del procés cap a la integració tarifària entre bus interurbà, tren i EMT

A partir del 2018 la targeta ciutadana es podrà emprar a la línea M1 del metro que va a la UIB i permetrà el transbordament sense cost addicional   L'any 2019 s'integrarà la targeta intermodal, que es podrà utilitzar en els busos de l'Empresa Municipal de Transports

L'Ajuntament de Palma i el Govern han presentat avui l'inici del procés cap a la integració tarifària entre les xarxes de transport públic que gestiona el Consorci de Transports de Mallorca –autobusos interurbans i tren i metro d'SFM- i l'Empresa Municipal de Transports de Palma (EMT). L'objectiu de la integració és facilitar la possibilitat d'intercanviar de mode de transport emprant les targetes actuals, la ciutadana i la intermodal –la targeta del TIB-  que es mantindran.

La integració començarà el 2018 amb una primera fase que permetrà emprar la línia de metro M1 entre plaça d'Espanya i la Universitat de les Illes Balears i l'EMT amb la targeta ciutadana.  L'objectiu és que la línia M1 passi a formar part de la xarxa urbana del transport públic a Palma. Els usuaris de la targeta ciutadana podran optar pel metro per anar a Son Castelló, Son Sardina o la UIB com si fos una línia més de la EMT. L'usuari no haurà de pagar un nou bitllet, si no que, tal i com ja preveu la targeta ciutadana, quan canviï d'un mitjà a l'altre contarà com un transbordament, sempre i quan es realitzi dins dels 90 minuts següents a la primera validació de la targeta.

La segona fase començarà el 2019 i consistirà en facilitar l'ús de la targeta intermodal dins dels busos de l'EMT. La targeta intermodal es podrà emprar a l'EMT amb l'objectiu de facilitar els viatges combinats entre TIB (tren o autobús interurbà) i EMT i la intermodalitat, amb transbordament gratuït o amb un mínim cost d'un transport a l'altre que s'ha de definir. El transbordament serà cap els dos sentits: l'usuari podrà començar el seu viatge amb el tren o bus interurbà i transbordar a l'EMT quan arribi a Palma o fer-ho a la inversa, començar el viatge des de Palma per anar a qualque municipi de la resta de la illa. L'avantatge principal de l'usuari es que ja no haurà de comprar ni pagar dos bitllets diferents.

Les dues targetes es podran utilitzar en els traslladats dins Palma en els busos de l'EMT i en el metro a la UIB. Pels trajectes interurbans sempre s'haurà d'emprar la targeta intermodal. L'impacte és positiu tant pels usuaris habituals de tren o bus interurbà que podran combinar el seu desplaçament (per exemple fins al seu lloc de feina) amb els autobusos de l'EMT i també pels de l'EMT que veuran incorporat el metro  com una línia més.

 

El conseller Pons ha destacat que aquest procés d’integració de les xarxes de bus interurbà, tren i metro amb EMT era una aposta imprescindible per completar el nou model de transport que està impulsant la Conselleria. La integració de la que ja hi ha un full de ruta definit, se suma a l’electrificació del tota la xarxa ferroviària i a nou serveis d’autobús com l’Aerotib ( línees de l’aeroport) o el nou model d’accessos a espais naturals. El conseller ha destacat que el que és més important és oferir a la ciutadania un transport públic que respongui a les necessitats independentment de qui el gestioni. El conseller ha afegit que la integració que a l’any 2018 permetrà que es pugui emprar el metro amb la targeta ciutadana i que es completarà l’any 2019 no només aportarà més comoditat pels usuaris sinó també uns millors preus.


D'altra banda, el batle de Palma ha destacat que era un dia històric perquè iniciam el camí cap a la integració tarifària, Hila ha assegurat que “l’aposta per la mobilitat sostenible és incontestable”. “El transport públic ha d’estar més integrat perquè ha de plantar cara al cotxe privat. Fins ara, els dos sistemes públics de transport vivien d’esquena, això ara començarà a canviar”, ha dit el batle. Hila ha destacat que ja s’està “fent feina a nivell tècnic”. “Ara signarem un conveni que ens permetrà que el primer semestre de 2018 es pugui viatjar en metro i tren amb un únic bitllet”, ha resumit el batle.