Beaches | Tourist route P501

Mondragó Natural Park

What is it?

El Parc Natural de Mondragó es troba al sud-est de Mallorca i ocupa una superfície de 766 hectàrees. Està declarat parc natural (1992), àrea natural d'especial interès (ANEI), zona d'especial protecció per a les aus (ZEPA) i lloc d'interès comunitari (LIC). També pertany a la Xarxa Natura 2000.

Es caracteritza per l'activitat agrícola i ramadera que durant segles s'hi ha desenvolupat i que dota la zona d'un paisatge molt particular. Així, destaquen la gran quantitat de murs de pedra en sec i les barraques de roter. També hi ha elements d'enginyeria popular relacionats amb l'aprofitament de l'aigua, com ara síquies o cisternes. A més, l'explotació dels recursos forestals omple la zona d'elements concrets, com ara sitges, barraques de carboners i forns de calç.

Hi ha dues sortides a la mar que corresponen als torrents de ses Fonts de n'Alis i s'Amarador i que constitueixen dues cales emblemàtiques: Cala Mondragó i s'Amarador. Aquestes platges són d'arena fina, aigües poc profundes i pendent escàs, de manera que són aptes perquè hi nedin tots els membres de la família. A la part posterior hi ha una zona humida habitada per anguiles, serps d'aigua i aus diverses.

Visit

Horari de visita:

Accés al parc lliure i gratuït.

Horari del Centre d'Informació: de dilluns a diumenge, de 9 a 16 hores, excepte el dia de Nadal i de Cap d'Any.

Horari de l'Oficina de Gestió Can Crestall: de dilluns a divendres, de 8 a 15 hores.

 

Preu:

Accés lliure i gratuït.

 

Serveis a la platja:

Consultau el plànol de serveis que ofereixen les platges.

 

Ubicació i contacte:

Carretera de Cala Mondragó, s/n. 07691 Santanyí

Telèfon:+34 971 181022 (Centre d'Informació). +34 971 642067 (Oficina de Gestió)

Available public transport

 January  February  March  April  May  June  July  August  September  October  November  December
Monday to Friday
Saturday
Sunday

Public Transport

Routes serving this route Outward

Routes serving this route Return

Detailed description

La parada de bus més propera al parc és la parada de Cala Mondragó.

La línia que dóna servei a aquesta parada és la L507: Cala Mondragó - Cala d'Or. Amb aquesta línia es pot enllaçar amb Portopetro per anar cap a Palma. Aquesta línia només presta servei de maig a octubre i de dilluns a dissabte, excepte festius.

Hi ha diferents itineraris a l'interior del parc.

  • Itinerari del mirador de ses Fonts de n'Alis. Passeig agradable des de l'aparcament fins a la platja a través del bosc i limitant amb l'estany. Durant el trajecte es poden contemplar antigues zones agrícoles, amb vegetació canviant a mesura que s'avança cap a la platja, on predomina la garriga (zones conegudes com a pletes). El recorregut total és d'uns 640 metres, és a dir, uns 15 minuts.
  • Itinerari de la volta a sa Guàrdia d'en Garrot. La seva longitud, d'uns 940 metres, es pot recórrer en aproximadament 25 minuts. El punt de partida i d'arribada es troba al Caló d'en Garrot, conegut també com la platja de ses Fonts de n'Alis. L'itinerari destaca pels pinars, que duen fins al Caló des Burgit, una petita platja d'arena. Els dies amb cert onatge, es pot gaudir del renou de les ones quan trenquen a les roques.
  • Itinerari de la punta de ses Gatoves. Distància aproximada de 720 metres que es recorre en 25 minuts. Permet passejar pel típic bosc costaner mediterrani, i observar els efectes de les ones sobre el litoral i del vent sobre la vegetació. També és possible trobar-hi indicis de l'explotació forestal tradicional que es feia a la zona. Finalment, l'itinerari permet observar els murs fets de pedra en sec i les vistes a la costa de Llevant.
  • Itinerari de s'Amarador. Destaca per la gran diversitat biològica que hi ha al llarg dels seus 1.100 metres. El trajecte discorre pels voltants de s'Amarador i la seva zona humida, la qual és una de les poques àrees d'albufera que perduren en aquesta zona del litoral de Mallorca.
* Some browsers do not print background images. Activate the option on your browser for optimum printing.