Notícies i esdeveniments

Actualitat

El metro incrementa en 26.123 els usuaris el primer mes de la integració tarifària

La majoria d'aquests usuaris (21.268) no els perd l'EMT, sinó que es poden considerar nous viatgers del metro

El conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, i el regidor de Mobilitat de l’Ajuntament de Palma, Joan Ferrer, acompanyats del director general de Mobilitat del Govern, Jaume Mateu, han presentat avui un primer balanç de la primera fase integració tarifària -entre EMT i metro-, que va entrar en funcionament a finals de setembre.

Les dades que han aportat demostren que la integració s’ha traduït en un important increment del número d’usuaris del metro, 26.124 més en octubre de 2018 que en 2017 (un 17% més), mentre les línies de l’EMT coincidents amb el corredor incrementen usuaris o  tenen una pèrdua molt poc significativa.

Així, el metro de Palma va transportar durant el passat octubre 176.331 usuaris, 26.123 més que el mateix mes de 2017 (amb 150.208 usuaris) en el corredor Palma-UIB-Son Castelló. Del total d’usuaris del mes d’octubre del metro, 21.565 (el 12%) han emprat la targeta ciutadana de l'Ajuntament de Palma.

La línia 19 de l’Empresa Municipal de Transports de Palma (EMT), el trajecte de la qual coincideix amb el del metro, ha disminuït en 4.955 usuaris. D’aquesta manera l’increment de passatgers del metro, restant la part de pèrdua de l’EMT, ha estat de 21.268 viatgers. Aquests 21.268 serien usuaris nous, que no han transvasat del bus. Una xifra que, a més, és molt semblant al número de persones que han emprat la targeta ciutadana al metro, que han estat 21.565. Pel que fa a altres línies de l’EMT que comparteixen recorregut amb el metro, la 10 i la 11, no han perdut passatge, sinó que l’han augmentat: un 21% i un 6%, respectivament.

Durant el mes d’octubre l’EMT va transportar 3.916.046 persones, un 6,89 per cent més que el mateix mes de 2017, quan empraren l’empresa municipal 3.663.522 persones. “La integració no està restant usuaris a l’EMT, tot el contrari, seguim incrementant els passatgers i, a més, s’ha comprovat que hi ha hagut un transvasament modal cap al metro”, segons el regidor Ferrer. “Amb la integració tarifària cercàvem integrar el metro dins la xarxa del transport urbà, ara podem dir que aquest objectiu s’està començant a assolir”, ha destacat.

El conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, ha destacat que els resultats de l’ inici de la primera fase de la integració tarifària demostren que la planificació i la suma d’esforços conjunts dóna resultats i es tradueix en l’increment d’usuaris del transport públic. “Si integram, sumam i estimulam la demanda i el número d’usuaris”, ha dit Pons.

Pons ha recordat que s’està fent feina per fer realitat la segona fase –que permetrà l’ús de la targeta TIB a l’EMT- i que s’han destinat 7,5 milions d’euros a dotar tots els autobusos (TIB, EMT i de les altres Illes) de la mateixa tecnologia de validació de targetes, amb l’horitzó posat en la integració total del conjunt de les Illes.

L'electrificació del tren a sa Pobla incrementa un 19% els usuaris en aquest corredor

El conseller Pons ha insistit també en què les millores en el transport públic van sumant més usuaris, tal i com ho demostren la integració tarifària i altres exemples, “com l’electrificació del tren fins sa Pobla”. En aquest sentit, ha avançat que la posada en marxa de l’electrificació de sa Pobla ha suposat un increment dels usuaris en aquest corredor (respecte a octubre- mitjans novembre de l’any passat) del 19,9%.

Aquest increment està per damunt del que s’ apunta en el conjunt del sistema ferroviari i 10 punts per sobre de, per exemple, l’increment d'usuaris en el corredor fins Inca (un 9,4%).

Igualment, i en aquesta línia de millores, el conseller ha avançat l’entrada en vigor el proper gener del nou  perfil jove d'usuari de tren, metro i autobús interurbà, que passarà dels 26 als 30 anys per als titulars de la Targeta Intermodal, mesura que beneficiarà a uns 8.000 usuaris.

També entrarà en vigor la gratuïtat del tren, metro i autobusos del TIB per als menors de 12 anys a partir del proper mes de gener. Es preveu que es puguin beneficiar d’aquesta mesura prop d’11.000 menors.