Notícies i esdeveniments

Actualitat

Presentació de la nova línia en proves de TIB entre la Intermodal i Sant Agustí operada amb els dos primers busos del futur parc mòbil

Avui dijous, la presidenta del Govern, Francina Armengol, acompanyada del conseller de Mobilitat i Habitatge, Marc Pons, ha presentat la nova línia en proves entre Sant Agustí i l’estació Intermodal (L199), que serà operada pels dos primers autobusos del futur parc mòbil, propulsats amb gas natural comprimit, que avui també s’han presentat. A partir de demà, dia 24 de juliol, posant en marxa aquest servei es fa una passa endavant cap a la nova xarxa TIB. A la presentació també hi han estat presents el director general de Mobilitat i Transport Terrestre, Jaume Mateu, i el director gerent del Consorci de Transports de Mallorca (CTM), Maarten van Bemmelen.

La línia L199 té com a finalitats principals provar els diferents components tecnològics dels nous autobusos (equips de validació de títols de transport, pantalles, megafonia, càmeres de seguretat...) i examinar el funcionament del nou sistema tarifari, que començarà a vigir quan entri en servei la nova xarxa TIB a finals d’enguany.

Armengol ha destacat les millores dels nous busos, que permetran «començar el somni de canviar, a Mallorca, la mobilitat tradicional per una mobilitat més sostenible i amb tecnologia capdavantera». «Desterram el dièsel i ajudam el medi ambient. Ens situam en l’àmbit mundial com un dels territoris que vol optar decididament per lluitar contra el canvi climàtic», ha subratllat.

Per la seva banda, el conseller Pons ha assegurat que el transport públic serà «més atractiu» per als usuaris i permetrà «arraconar el vehicle privat». Per això, ha apuntat, «és necessari tenir el transport públic de més qualitat, amb un parc mòbil renovat, amb noves línies i amb oportunitats de pagament que facin que el preu sigui més barat per als qui empren el transport públic de manera habitual, amb la qual cosa s’aconsegueix fidelitzar els usuaris».

Nova connexió entre Sant Agustí, Cala Major i el centre de Palma

La línia en proves també és una oportunitat per enllaçar les barriades de Sant Agustí i Cala Major amb el centre de Palma, amb un temps total de trajecte de només vint minuts, i amb una sortida cada setanta minuts des de les dues capçaleres de la línia (el port de Calanova i l’estació Intermodal). La línia farà les aturades següents: estació Intermodal, instituts, plaça del Progrés, carrer d’Andrea Doria, Son Dureta, Cala Major, Sant Agustí i port de Calanova.

Hi haurà servei de dilluns a divendres, amb tretze trajectes diaris en cada sentit, amb un bus cada hora en els dos primers trajectes i un bus cada setanta minuts la resta del dia. La primera sortida des del centre serà a les 6.30 h i la darrera, a les 20.20 h. A Sant Agustí, des de la parada del port de Calanova, la primera sortida serà a les 7.00 h i la darrera a les 20.50 h. Aquest nou itinerari tindrà continuïtat amb l’inici de la nova xarxa TIB, amb la futura línia Costa d’en Blanes (Marineland) – Portals Nous – Bendinat – Cas Català – Sant Agustí – Cala Major – Palma, que tindrà un recorregut més llarg.

Nova targeta moneder intermodal i sistema de punts

La primera fase de les proves se centra en el funcionament de la Targeta Intermodal, que es convertirà en un sistema moneder que atorgarà punts cada vegada que es faci un viatge, transformant-los en diners que serviran de descompte per al pròxim viatge.

A partir de demà, dia 24 de juliol, i durant com a mínim tres setmanes, la línia L199 es podrà utilitzar gratuïtament, sempre que es faci servir la targeta intermodal, que s’haurà de validar, no solament en pujar a l’autobús, sinó també quan se’n davalli. Aquesta validació en baixar és una de les principals novetats del nou sistema tarifari. Si l’usuari ja posseeix una targeta intermodal, quan agafi la línia L199 per primera vegada simplement ha de demanar al conductor que li carregui 20 € virtuals al moneder. Això no impedirà a l’usuari continuar utilitzant els abonaments T20 o T40 que pugui tenir carregats a la targeta intermodal, però només a la resta de línies de TIB, perquè no són vàlids a la línia L199.

Els usuaris que encara no disposin de targeta intermodal, entre el 23 de juliol i el 5 d’agost poden obtenir-ne una al Casal de Barri de Sant Agustí, ubicat al carrer de Margaluz, 30. L’horari és de dilluns a divendres, de 9.00 h a 13.00 h, i el dijous 23, el dimarts 28 i el dijous 30 de juliol, també l’horabaixa de 17.00 h a 21.00 h. Com sempre, la targeta intermodal es continua tramitant també a l’oficina d’informació de l’estació Intermodal de Palma.

Primers autobusos del futur parc mòbil de TIB

La línia L199 s’opera amb els dos primers autobusos del nou parc mòbil de Transports de les Illes Balears. Són dues unitats de pis semibaix, de tretze metres de longitud. Aquests autobusos, propulsats amb gas natural comprimit, incorporen nombroses millores i tecnologia de darrera generació, com un sistema de prevenció d’accidents, pantalles interiors d’informació a l’usuari, una doble rampa per millorar-ne l’accessibilitat, ports USB, wifi gratuïta i diversos sistemes de seguretat i millora de la higiene dels vehicles.

A més, la tecnologia de propulsió amb gas natural és més respectuosa amb el medi ambient que el dièsel i permet reduir les emissions de CO2 en un 20 %. També es redueixen els contaminants que afecten la salut de la població, com les micropartícules sòlides (en un 99%), els òxids de nitrogen (en un 85 %) i el diòxid de sofre (en un 65 %). El renou i les vibracions també disminueixen en un 50 %.

Els dos busos, que pertanyen al Grupo Ruiz, seran conduïts per dones. L’empresa promou la incorporació de dones a la seva plantilla, que tindrà més de 200 empleats a Mallorca. Cal recordar que les noves concessions tenen l’obligació de subrogar el personal de les actuals empreses del servei de TIB.

Els equipaments tecnològics que es proven en aquests busos s’instal·laran a tot el nou parc mòbil del servei de Mallorca, amb un total de 223 vehicles. A més, també s’instal·laran en els autobusos de l’EMT i en els interurbans de Menorca, Eivissa i Formentera. La tecnologia del nou sistema tarifari estarà disponible als 119 torns d’accés a les estacions ferroviàries i a les 63 màquines de venda de bitllets a les estacions. El cost total de tot el sistema tecnològic és de 6.426.000 € i és finançat pel Govern de les Illes Balears i cofinançat al 50 % amb recursos del fons europeu de desenvolupament regional (FEDER).