Notícies i esdeveniments

Actualitat

La Targeta Ciutadana, per primera vegada al metro

Durant la presentació de la primera fase d’integració tarifària entre TIB i EMT, la presidenta ha destacat que això farà que el metro passi de 700.000 a 1.000.000 de passatgers

“Des d’avui, totes les persones que tenen la targeta ciutadana de Palma també podran emprar-la per anar en metro, pel mateix preu i amb els mateixos descomptes que tenen ara”. La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha fet aquesta declaració en un acte al qual han assistit el conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons; el director general de Mobilitat, Jaume Mateu; el batle de Palma, Antoni Noguera; el regidor de Mobilitat, Joan Ferrer; la directora de Mobilitat, Patricia López, i els gerents del Consorci de Transports de Mallorca, SFM i l’EMT, Maarten van Bemmelen, Mateu Capellà i Mateu Marcus.

La presidenta ha assenyalat que avui és un dia “històric” i que “es comença a fer realitat una reivindicació de fa molts anys”: la integració tarifària entre el transport de Palma i el metro. “A partir d’ara, totes les persones que tenguin la targeta ciutadana podran agafar el metro directament o baixar d’un bus de l’EMT i fer el transbord al metro de manera gratuïta”.

Armengol ha recordat que un dels objectius del Pla de Mobilitat és afavorir la transició cap a un model de transport més eficient i sostenible que “ampliï el transport col·lectiu i aprofiti i millori el transport públic que ja tenim, perquè més gent el pugui utilitzar”. En aquest sentit, ha destacat que la integració tarifària “millora la mobilitat dels ciutadans i farà que el servei de metro passi dels 700.000 al milió de passatgers”.

“Els estudiants que cada dia van a la UIB, els treballadors del polígon, els veïns de Son Sardina i, en general, tots els ciutadans de Palma, tindran més facilitats per moure’s en transport públic i guanyaran en comoditat i qualitat de vida”.

Tant la titular de l’executiu com el conseller de Mobilitat han destacat que aquesta integració ha estat possible gràcies a la feina conjunta entre el Govern i l’Ajuntament de Palma: “Abans les dues institucions treballaven d’esquena. Aquesta legislatura les dues institucions col·laboram i treballam braç a braç per fer realitat demandes històriques, compartir informació i dissenyar xarxes de transports que millorin els serveis i la qualitat de vida dels ciutadans i ciutadanes”, ha apuntat Pons.

El conseller també ha destacat que durant el 2019 es durà a terme la segona fase de la integració tarifària perquè les persones de Mallorca que utilitzen el TIB (metro, bus interurbà o tren) també puguin utilitzar els busos de l’EMT amb la seva targeta: “Hem adjudicat per 7,5 milions d’euros la producció dels dispositius i el programari necessari perquè els busos de l’EMT puguin validar les targetes del TIB l’any vinent. L’objectiu final és integrar totalment els transports de Mallorca i, finalment, els de totes les illes, perquè els ciutadans de tota la comunitat es puguin moure lliurement i amb més facilitat”.

La primera fase d’integració tarifària

A partir d’avui, les persones usuàries dels serveis de bus de l’EMT podran utilitzar també la targeta ciutadana per viatjar en la línia 1 del metro (Palma-UIB). Els usuaris principals són totes aquelles persones que estudien, treballen o viuen en una de les zones que entren dins del recorregut de la línia de metro (Jacint Verdaguer – Son Costa - Son Fuster – polígon Son Castelló – Son Sardina – UIB) i que ja tenen la targeta ciutadana.

La targeta ciutadana funcionarà de la mateixa manera que en la xarxa EMT i, per tant, els descomptes seran segons els mateixos perfils d’usuari. Així, quan s’utilitzi com a targeta moneder, el descompte que s’aplicarà del bitllet senzill dependrà del perfil de l’usuari (resident, menors 5-14 anys, menors 15-16 anys, estudiant, família nombrosa, carnet verd, carnet gran A, carnet gran B). No inclou el perfil No resident i pel que fa als abonaments, només seran vàlids dos tipus, els de viatges il·limitats durant 30 dies per a resident i per a estudiant i universitari. L’usuari té un transbordament gratuït entre el bus EMT i el metro, sempre que es faci dins dels 90 minuts següents a la primera validació de la targeta.

L’ús de la targeta ciutadana al metro representa la primera passa de la integració tarifària entre les dues xarxes de transport públic de Mallorca, l’EMT i el TIB (bus interurbà, tren i metro). L'objectiu de la integració és facilitar la possibilitat d'intercanviar de mode de transport emprant les targetes actuals, la ciutadana i la intermodal. El procés d’integració identifica dues fases. La primera, que s’inicia avui, és la implantació de la targeta ciutadana com a suport de títol de viatge vàlid en el servei de metro amb itinerari entre la plaça d’Espanya i la Universitat de les Illes Balears (Línia M1). La segona fase serà la implantació de la nova Targeta Intermodal en la xarxa de transport de l’EMT-Palma, fomentant els transbordaments entre les xarxes d’autobús urbana i interurbana.