Notícies i esdeveniments

Actualitat

Comencen les obres de la futura cotxera de busos TIB a la zona d’Alcúdia

És una de les sis cotxeres del nou sistema de transport públic per carretera i té un pressupost d’un milió d’euros

El conseller de Mobilitat i Habitatge, Marc Pons; la batlessa d’Alcúdia, Bàrbara Rebassa; el director general de Mobilitat i Transport Terrestre, Jaume Mateu i el director gerent del Consorci de Transports de Mallorca, Maarten Johannes Van Bemmelen, han posat aquest matí la primera pedra de la futura cotxera de la nova flota de busos TIB d’ Alcúdia. A l’acte també hi ha participat el president del Grupo Ruiz, Gregorio Ruiz, grup empresarial que gestionarà la nova concessió del transport públic interurbà de la zona Nord (Lot 2) i propietari de la nova cotxera, una de les 6 amb que comptarà la nova xarxa de transport públic per cobrir la logística de tot el servei.

El conseller ha qualificat l’acte d’avui com una passa cap a la recuperació de la normalitat i ha destacat que es tracta d’una obra importantíssima perquè forma part del projecte estratègic de canvi de model de transport públic per a la pròxima dècada.

Pons ha afirmat que la situació provocada per la Covid-19 ha obligat a replantejar la metodologia de feina, però ha assegurat que totes les parts implicades -des de les administracions a les empreses concessionàries i subcontractades- han fet un gran esforç per seguir treballant, de manera que s’ha pogut  avançar, fent  possible, per exemple, l’inici avui de les obres de l’edifici de les cotxeres d’Alcúdia.

Ha explicat també el conseller que ja s’estan fabricant els nous busos i que el proper mes de juliol, ja es disposarà d’algunes unitats que funcionaran en proves. Pons ha resaltat que la nova flota de transport públic per carretera comptarà amb 223 busos nous, que es mouran amb energies sostenibles. “Deixam de banda el transport amb combustibles fòssils i apostem per energia elèctrica i el gas natural”, ha afirmat el conseller.

Igualment, el conseller ha afegit que el nou sistema de transport públic implica, a més de la nova flota, tota una logística en infraestructures -com l’edifici que avui s’ha començat a construir- i un nou sistema tarifari que permetrà, entre d’altres avantatges, el pagament amb targeta bancària.

L’obra avui iniciada està ubicada al polígon Ca na Lloreta i inclou la construcció d’una cotxera amb capacitat per allotjar 58 autobusos, un taller amb quatre línies de feina, dos sortidors de càrrega ràpida de gas natural comprimit, un sistema de captació solar fotovoltaica i un túnel de rentat amb reutilització d’aigua. 

A més, també es construirà un edifici que acollirà el centre de control de tràfic, un office, vestidors de personal, una sala de recaptació, diferents despatxos i una sala de reunions. Hi haurà entre quinze  i vint llocs de feina per a personal administratiu i tallers. El pressupost del projecte és de 914.474,16 euros (iva exclòs).

La nova infraestructura és una de les obres previstes en el contracte de la nova concessió del servei de transport públic de la zona Nord (lot 2) que gestionarà el Grupo Ruiz.

El servei d’aquesta zona incrementarà en un 49,3% respecte el servei actual. Algunes de les millores seran, per exemple l’ increment de freqüències d’algunes línies, com la que connecta Palma amb Platja de Muro o Palma amb Port de Pollença; i també la creació de noves connexions com la línia que uneix Muro, Sa Pobla amb la badia d’Alcúdia. Tot el servei de la zona Nord es farà amb 73 busos nous de Gas natural comprimit, amb 9 busos 100% elèctrics i amb cinc minibusos dièsel.