Nova xarxa

La nova xarxa del TIB ja està en marxa. Des de l’1 de gener presten servei les noves línies de bus, amb nous vehicles i noves connexions.

També ha entrat en funcionament el nou sistema tarifari: la Targeta Intermodal ara és moneder i es pot viatjar amb la targeta bancària com a títol de transport. Un canvi de model que premia els usuaris habituals fent que com més viatgin més estalviïn. Per altra banda, redueix el temps de càrrega que es necessita a una parada i, per tant, millora el temps de trajecte.

La nova xarxa del TIB suposa millores qualitatives del servei de bus. Entre d’altres hi haurà els mateixos horaris tot l’any suplementats a l’estiu i horaris ampliats a primera i darrera hora del dia per atendre les necessitats de treballadors. A més, es creen itineraris més directes per estalviar temps de recorregut i es faciliten els transbordaments amb la creació de parades d’enllaç a Palma, Inca, Manacor, Santa Ponça, Alcúdia i Campos, entre d’altres.

El servei de bus interurbà l’operen tres empreses, guanyadores de les noves concessions: Moventis a la zona de Ponent, Grupo Ruiz a la zona del Raiguer - Nord i Sagalés-Caldentey a la zona de Llevant - Migjorn.

Nou sistema tarifari

Una de les novetats més importants és que la Targeta Intermodal es converteix a moneder. Els usuaris han de tenir saldo carregat per poder viatjar a qualsevol línia, sigui de bus, tren o metro.

La Targeta Intermodal moneder s’ha de validar en pujar i en baixar del bus. Aquesta doble validació és una de les principals novetats del nou sistema tarifari.

La càrrega de saldo es pot fer on-line a través d’aquest enllaç, a les màquines d’autovenda de les estacions de tren i metro i bord dels busos. Al bus s’ha de fer amb un import exacte d'entre 5 euros (càrrega mínima) i 50 euros (càrrega màxima). Aquest import ha de ser múltiple de 5 euros i s'ha de carregar en efectiu.

La nova Targeta Intermodal moneder atorga punts cada vegada que l’usuari viatja, transformant-los en doblers que serveixen de descompte per al pròxim trajecte. Per conèixer en detall com funciona aquest sistema de punts, consulta aquí tota la informació.

A més, s’introdueix un nou títol de transport: la targeta bancària contactless. El gran avantatge de viatjar amb la targeta bancària és que permet obtenir descomptes a grups de fins a cinc persones. Així, amb la mateixa targeta, cada membre de la família o del grup estalvia més: 40 % el primer, 45 % el segon, 50 % el tercer, 55 % el quart i 60 % el cinquè. Trobareu tota la informació a la secció corresponent.

La nova flota del TIB

La nova xarxa de bus interurbà comporta una renovació del 100% de la flota. Els usuaris disposen de busos nous i amb major capacitat, passant a utilitzar vehicles de 15 i 18 metres a les línies de major demanda. Dels 223 busos de la nova flota, 216 funcionen amb combustibles alternatius al dièsel: 198 són de gas natural comprimit, i 18 de propulsió elèctrica (9 busos 100% elèctrics i 9 híbrids-elèctrics). Només 4 són microbusos dièsel Euro VI.

Aquests autobusos incorporen nombroses millores i tecnologies de darrera generació, entre d’altres:

  • Sistema Mobileye per a la prevenció d’accidents: càmeres intel·ligents i sensors de visió que alerten al xofer i prevenen de col·lisions amb altres vehicles, vianants o ciclistes, de sortides de carril, de pèrdua de la distància de seguretat amb el vehicle precedent, etc.

  • Preses USB

  • WiFi gratuït

  • Sistema per al transport de bicicletes a gairebé tota la flota.

  • Càmeres de seguretat amb vídeo-gravació.

  • Mampara de seguretat antivandàlica per protegir el conductor.

  • Sistema Alcoholock, que només permet arrencar el bus si el conductor està per davall del límit d’alcohol permès.

  • Desfibrilador a l’interior del bus.

  • Sistema anti-bactèries que higienitza l’aire en cabina.

  • Pantalles interiors d’informació a l’usuari.

Els nous busos milloren l’accés a les persones amb mobilitat reduïda, el 68,6 % de la nova flota són busos de pis baix. A més, es reforçarà la senyalització interior amb pantalles i megafonia, d’aquesta manera les persones amb discapacitat visual o auditiva podran estar informades de les properes parades durant el recorregut i de les informacions rellevants del servei.

 

Els 223 vehicles de la nova flota del servei de Mallorca disposaran d’equipaments tecnològics de darrera generació. A més, també s’instal·laran en els busos de l’EMT i els interurbans de Menorca, Eivissa i Formentera. Aquesta nova tecnologia tarifària estarà als 119 torns d'accés i a les 63 màquines de venda de bitllets de les estacions ferroviàries. El cost total de tot el sistema tecnològic és de 6.426.000 euros i està finançat pel Govern de les Illes Balears i cofinançat el 50 % amb el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).                     
Logo TIB