Línia en proves Sant Agustí – Estació Intermodal

El TIB continua fent passes endavant en la posada en marxa de la nova xarxa. El 6 d’octubre s’inicien les proves de la Targeta Intermodal moneder a la línia M1 en el trajecte Estació Intermodal – UIB. A la vegada, s’introdueix la targeta bancària com a títol de transport en aquesta línia de metro i a la línia en proves L199.

Des del 24 de juliol, la L199 enllaça la barriada de Sant Agustí amb l’Estació Intermodal. Aquesta línia s’opera amb els dos primers autobusos de la futura flota, propulsats amb gas natural comprimit.

Proves tecnològiques

La L199 té com a finalitat principal provar els distints components tecnològics dels nous autobusos (equips de validació de títols de transport, pantalles, megafonia, càmeres de seguretat...), així com examinar el funcionament del nou sistema tarifari que ha d’entrar en vigor amb la posada en servei de la nova xarxa TIB.

Des de l’octubre, la línia M1 del metro se suma a les proves del nou sistema tarifari. Així, els usuaris que realitzin el trajecte Estació Intermodal – UIB i viceversa podran fer-ho utilitzant la seva Targeta Intermodal convertida a moneder o bé la targeta bancària com a títol de transport.

Nova connexió entre Sant Agustí, Cala Major i el centre de Palma

La línia en proves és també una oportunitat per enllaçar les barriades de Sant Agustí i Cala Major amb el centre de Palma, amb un temps total de trajecte de només 20 minuts, i amb una sortida cada 70 minuts des de les dues capçaleres de la línia (Port de Cala Nova i Estació Intermodal).

Aquest nou itinerari tendrà continuïtat amb l’inici de la nova xarxa TIB, amb la futura línia Costa d’en Blanes (Marineland) – Portals Nous – Bendinat – Cas Català – Sant Agustí – Cala Major – Palma.

Segona fase de les proves: la targeta bancària com a títol de transport

El 6 d’octubre es posa en marxa la segona fase de les proves del nou sistema tarifari, que consisteix en la introducció de la targeta bancària contactless com a títol de transport. Així, l’usuari pot provar aquesta nova forma de viatjar a la línia L199 i a la línia de metro M1 en el trajecte Estació Intermodal – UIB.

El gran avantatge d’aquest títol de viatge és que permet obtenir descomptes a grups de fins a cinc persones. Així, amb la mateixa targeta, cada membre de la família o del grup estalvia més: 40 % el primer, 45 % el segon, 50 % el tercer, 55 % el quart i 60 % el cinquè. Es pot consultar la informació en detall d’aquest nou títol aquí.

La primera fase de les proves, iniciada el 24 de juliol, s’ha centrat en el funcionament de la Targeta Intermodal convertida en moneder. Aquest nou sistema atorga punts cada vegada que l’usuari viatja, transformant-los en diners que serveixen de descompte per al pròxim trajecte. Per conèixer en detall com funciona, consulta aquí tota la informació.

 

 

La Targeta Intermodal moneder s’ha de validar en pujar i en baixar del bus. Aquesta doble validació és una de les principals novetats del nou sistema tarifari.

L’usuari que viatgi amb la L199 o que vulgui provar el nou sistema en el trajecte Estació Intermodal – UIB ha de carregar la seva Targeta Intermodal amb doblers. Això no impedeix a l’usuari seguir utilitzant els abonaments T20 o T40 que pugui tenir carregats a la targeta, però només a la resta de línies TIB: A la L199 no són vàlids el T20 i T40.

Les càrregues es poden fer a bord de la L199 i al punt d’informació de l’Estació Intermodal.

Primers autobusos de la futura flota TIB

La L199 s’opera amb els dos primers autobusos de la nova flota TIB. Són dues unitats de pis semibaix, de 13 metres de longitud, amb xassís del fabricant suec Scania i carrosseria de l’empresa gallega Castrosua.

Aquests autobusos, propulsats amb gas natural comprimit, incorporen nombroses millores i tecnologies de darrera generació, entre d’altres:

 • Sistema Mobileye per a la prevenció d’accidents: càmeres intel·ligents i sensors de visió que alerten al xofer i prevenen de col·lisions amb altres vehicles, vianants o ciclistes, de sortides de carril, de pèrdua de la distància de seguretat amb el vehicle precedent, etc.

 • 2 pantalles interiors d’informació a l’usuari.

 • 16 preses USB.

 • WiFi gratuït.

 • Sistema per al transport de 2 bicicletes a l’interior del bus.

 • Doble rampa elèctrica i manual per facilitar l’accés de cadires de rodes i cotxets d’infants.

 • 3 càmeres de seguretat amb vídeo-gravació.

 • Mampara de seguretat antivandàlica per protegir el conductor.

 • Sistema Alcoholock, que només permet arrencar el bus si el conductor està per davall del límit d’alcohol permès.

 • Desfibrilador a l’interior del bus.

 • Sistema anti-bactèries que higienitza l’aire en cabina.

 • La tecnologia de propulsió amb gas natural és més respectuosa amb el medi ambient que el dièsel:

 • Reducció de les emissions de CO2 en un 20%.

 • Reducció dels contaminants que afecten a la salut de la població: de micro-partícules sòlides, en un 99%; d’òxids de nitrogen (NOx), en un 85%; i de diòxid de sofre (SO2), en un 65%.

 • Reducció de renou i vibracions en un 50%.

Els dos busos, que pertanyen al Grupo Ruiz, estaran conduïts per dones. L’empresa aposta per la incorporació femenina dins de la seva plantilla que comptarà amb més de 200 empleats a Mallorca. Recordam que les noves concessions tenen l’obligació de subrogar el personal de les actuals empreses del servei del TIB.

 

 

 

 

Els equipaments tecnològics que es proven en aquests busos s’instal·laran a tota la nova flota del servei de Mallorca, en total 223 vehicles. A més també es disposaran en els busos de l’ EMT i els interurbans de Menorca, Eivissa i Formentera. La nova tecnologia del nou sistema tarifari estarà als 119 torns d'accés a les estacions ferroviàries i a les 63 màquines de venda de bitllets a les estacions. El cost total de tot el sistema tecnològic és de 6.426.000 euros i està finançat pel Govern de les Illes Balears i cofinançat el 50 % amb el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).                     
Logo TIB