Patrimoni | Itinerari turístic H005

Castell de Bellver

Què és?

El castell de Bellver està a una altitud de 112 metres i a una distància de 3 quilòmetres del centre de Palma. Als seus voltants hi predomina una zona boscosa des d'on es poden apreciar unes vistes espectaculars al port, a la badia de Palma i a la serra de Tramuntana. El nom del castell prové del català antic bell veer, que significa ‘bella vista'. L'any 1300, el rei Jaume II va ordenar-ne la construcció, que va durar nou anys. L'estil és gòtic mallorquí, i és un dels pocs castells d'Europa que tenen planta circular. A l'interior també hi ha el Museu d'Història de la Ciutat de Palma.

Visita

Horari de visita:

D'ABRIL A SETEMBRE

- Dilluns: tancat

- De dimarts a dissabte: de 10 a 19 h

- Diumenges i festius: de 10 a 15 h

D'OCTUBRE A MARÇ

- Dilluns: tancat

- De dimarts a dissabte: de 10 a 18 h

- Diumenges i festius: de 10 a 15 h

Observacions
*Tancat: 25 de desembre, 1 de gener, 1 de maig i Diumenge de Pasqua.

*Els horaris es poden modificar amb motiu d'actes protocol·laris o espectacles que organitzi l'Ajuntament de Palma.

*D'octubre a març, l'accés amb vehicle al parc de Bellver es tanca a les 18.30 hores i el parc es tanca totalment a les 21 hores.

Preu de l'entrada:

1. General: 4 €

 2. Reduïda: 2 €

 - Pensionistes, jubilats, joves d'entre 14 i 18 anys, carnet jove o similar, institució pública

- Grups culturals organitzats/homologats (3)

3. Residents a Palma: 2,50 €

4. Agències de viatges: 2.50 € (1)

5. Entrada gratuïta:

- Diumenges

- Menors de 14 anys

- Centres escolars (2)

- Grups d'alumnes acompanyats per un preceptor (3)

- Grups organitzats per associacions legalment constituïdes de tercera edat i/o discapacitats (3, 4)

- Personal docent acreditat i membres de l'ICOM

No s'aplica cap descompte ni gratuïtat si no es presenta la documentació corresponent.

(1) Les entrades per a agències de viatges es poden adquirir directament a la taquilla del Centre de Recepció de Visitants situat a la zona de l'aparcament del castell. Tel. 971 225 900, ext. 3935.

(2) Els centres escolars o grups d'alumnes amb un preceptor han d'entregar el formulari identificador del grup al Centre de Recepció de Visitants per tenir les entrades gratuïtes

(3) No s'aplica cap descompte ni gratuïtat si no es presenta la documentació acreditativa corresponent.

(4) Es considera grup a partir de 5 persones.

Ubicació i contacte:

C. de Camilo José Cela, s/n. 07014 Palma

Telèfon: +34 971 735 065

Pàgina web: castelldebellver.palma.cat

Correu electrònic: castelldebellver@palma.es

Disponibilitat del transport públic

 Gener  Febrer  Març  Abril  Maig  Juny  Juliol  Agost  Septembre  Octubre  Novembre  Desembre
Dilluns a divendres
Dissabte
Diumenge

Transport públic

Descripció detallada

Per gaudir del castell de Bellver, es recomana anar fins al peu de la muntanya amb transport públic i després pujar caminant pel pinar que l'envolta. Per arribar al punt d'inici de la pujada, teniu diferents opcions:

  • Si veniu de Calvià o Andratx: Agafau qualsevol de les línies 102, 104, 106, 107 o 111 i baixau a la parada Avinguda de Gabriel Roca, 30; després l'heu de travessar i caminar uns 100 metres desfent el camí per on heu vingut, en el sentit de la sortida de Palma. A mà dreta heu de pujar unes escales que us conduiran fins a la plaça de Gomila. Agafant el carrer de Joan Miró en sentit descendent (cap al centre de Palma), veureu que a mà esquerra comença en fort pendent el carrer de Bellver. L'heu d'agafar i després d'uns 15 minuts haureu arribat al castell de Bellver.
  • Si veniu de fora de Palma o de Calvià o Andratx: Agafau qualsevol línia de transport públic interurbà amb destinació a Palma. En haver arribat a l'Estació Intermodal de Palma, heu de sortir a la plaça d'Espanya i agafar la línia 3 de l'EMT de Palma en sentit les Illetes (no cal travessar les avingudes) i baixar a la parada de la plaça de Gomila. Heu de retrocedir 40 metres carrer de Joan Miró avall, veureu que a la vostra esquerra comença en fort pendent el carrer de Bellver. L'heu d'agafar i després d'uns 15 minuts haureu arribat al castell de Bellver.

Què mirar i fer?

Al llarg de la seva història, el castell de Bellver ha tingut diversos usos. Al principi, fou la residència del rei Jaume II. Després, el 1717, es convertí en presó militar. Destaca l'empresonament al castell entre 1802 i 1808 del ministre d'Hisenda i Justícia Gaspar Melchor de Jovellanos, durant el regnat de Carles IV. També serví de presó per a nombrosos soldats i oficials francesos que varen ser vençuts a la batalla de Bailèn. Posteriorment, ja el 1821, el castell es va destinar temporalment a fàbrica de moneda.

La planta és circular, i té tres torres semicirculars adossades i una altra de separada set metres del cos del castell, la torre de l'homenatge. A l'interior hi ha un pati central amb dos nivells: planta baixa amb arcs de mig punt i sostres plans, i planta superior amb arcs apuntats i coberta amb volta de creueria.

El 1931, se cediren el castell i el bosc a l'Ajuntament de Palma, moment en què l'edifici es convertí en el Museu d'Història de la Ciutat i acollí la col·lecció Despuig d'escultura clàssica. A més, al recinte s'hi organitzen una gran varietat d'activitats de caràcter cultural i lúdic.

A la planta baixa de l'edifici hi ha el pati d'armes i el Museu d'Història. El museu permet fer un recorregut per la història de Palma i la seva evolució urbana des de l'edat del bronze fins a l'actualitat. A la planta noble hi ha la capella de Sant Marc, la Sala Jovellanos, el saló del tron, la cuina i la col·lecció Despuig d'escultura clàssica. Finalment, la terrassa ofereix vistes panoràmiques a la ciutat de Palma i a la badia.

Des d'aquesta ubicació estratègica, es veu com Palma es troba en un enclavament idoni que permet suavitzar els hiverns i els estius, és fàcil de defensar militarment i està ben ubicada per dur-hi a terme activitats comercials i agrícoles.

* Alguns navegadors no imprimeixen les imatges de fons. Activau aquesta opció en el vostre navegador per aconseguir una impressió òptima.