Patrimoni | Itinerari turístic H301

Ciutat romana de Pol•lèntia

Què és?

La ciutat romana de Pol·lèntia es va fundar l'any 123 aC i es troba a la zona meridional del centre històric d'Alcúdia. Segons els arqueòlegs, l'extensió de la ciutat és aproximadament d'unes 16-18 hectàrees. Actualment, hi ha diferents zones excavades que permeten distingir els aspectes que regien la vida quotidiana de la ciutat durant l'època romana. 

La ruta que es proposa permet recórrer els punts més interessants que es conserven des de l'època romana: la zona residencial, el fòrum i el teatre romà. A més, es pot visitar el Museu Monogràfic de Pol·lèntia.

Visita

Horari de visita:

Ciutat romana i Museu Monogràfic de Pol·lèntia:

D'octubre a abril: de dilluns a divendres, de 9:30 a 15:30 h. Dissabtes, diumenges i festius, tancat.

De maig a setembre: de dimarts a diumenge, de 9.30 a 20 h. Dilluns i festius, tancat.

Preu visita lliure:

General: 4€

Reduïda (de 8 a 25 anys, majors de 65, aturats i persones amb discapacitat amb acreditació de 33-65%): 2,50€

Escoles: 1,50€

Nins de 0 a 7 anys: gratuït

Persones amb discapacitat +65%: gratuït

Preu visita guiada:

Escoles guiades: 2,50€

Tercera edat i culturals: 4€

Ubicació i contacte:

C/ de Sant Jaume, 30,  07400 Alcúdia

Telèfon (Ciutat romana):+34 971 184 211

Telèfon (Museu monogràfic):+34 971 547 004

Pàgina web: www.pollentia.net

Correu electrònic: patrimoni@alcudia.net

Disponibilitat del transport públic

 Gener  Febrer  Març  Abril  Maig  Juny  Juliol  Agost  Septembre  Octubre  Novembre  Desembre
Dilluns a divendres
Dissabte
Diumenge

Transport públic

Línies que donen servei a aquesta ruta Anada

Línies que donen servei a aquesta ruta Tornada

Descripció detallada

El punt de partida és la Portella, una zona residencial de l'època romana i que és devora l'església de Sant Jaume, a només 100 metres de la principal parada de transport públic d'Alcúdia (c/ dels Prínceps d'Espanya). En aquest indret es poden observar la casa dels Dos Tresors, la del Nord-oest i la del Cap de Bronze. A la casa dels Dos Tresors es conserva la planta i s'hi pot identificar l'estructura de domus romana, amb habitacions organitzades entorn de l'atri o pati interior. La casa del Cap de Bronze és una domus de dimensions més grans, tot i que no conserva la planta sencera. Probablement disposava de peristil. També hi ha una zona de tallers i una murada del segle iii construïda sobre les runes de la casa del Nord-oest, la qual queda travessada per la murada.

Per una passarel·la es pot accedir al fòrum de Pol·lèntia. Aquest espai era el centre cívic, religiós i comercial. Des d'aquí es poden contemplar restes del temple capitolí, el qual es va dedicar a Júpiter, Juno i Minerva. A la part oriental del temple hi ha dos temples menors (templet I i templet II), amb una zona de tavernes que al mateix temps configuraven la part comercial del fòrum.

Des del fòrum s'arriba al teatre romà. Aquest, construït en el segle I dC,  era un centre d'oci per a la població. Encara avui conserva la morfologia semicircular, part de la graderia, l'orquestra i l'escena. A més, es poden veure restes d'una necròpolis sobre l'estructura del teatre.

Per anar al Museu Monogràfic de Pol·lèntia, cal tornar pel mateix camí, pujant l'avinguda fins a l'església de Sant Jaume. Darrere hi ha el museu (c/ de Sant Jaume, 30), a l'edifici de l'antic hospital, del segle XIV. Al museu s'hi exposen peces procedents de les excavacions fetes a la zona. Hi ha una important col·lecció de ceràmica, objectes de vidre, joies, etc. D'altra banda, cal remarcar les tres escultures de marbre que foren trobades al fòrum, així com el cap de bronze femení que al mateix temps dóna nom a una de les cases (esmentada anteriorment), on es va trobar. El museu també disposa d'un espai dedicat a la necròpolis amb la inscripció de Corneli Àtic.

* Alguns navegadors no imprimeixen les imatges de fons. Activau aquesta opció en el vostre navegador per aconseguir una impressió òptima.