Patrimoni | Itinerari turístic H302

Jaciments de Son Real, Santa Margalida

Què és?

Es proposa visitar la necròpoli de Son Real fent una excursió que segueix la línia de la costa entre Can Picafort i Son Real. El jaciment és un cementiri de grans dimensions amb tombes rodones (entorn de 3 metres de diàmetre) i d'altres amb formes de petit talaiot quadrat o rectangular o macronavetes. A moltes d'aquestes tombes s'hi observen forats rectangulars a la paret, els quals a dia d'avui encara no se sap quina finalitat tenien.

La necròpoli s'ubica a la finca pública de Son Real, que fou adquirida pel Govern de les Illes Balears l'any 2002 amb l'objectiu de preservar-ne els valors naturals i etnològics, molt especialment els jaciments arqueològics.

Visita

NECRÒPOLI DE SON REAL

Horari de visita:

Tot l'any.

Preu:

Accés lliure i gratuït.

 

FINCA PÚBLICA DE SON REAL

Horari de visita:

Tot l'any. Horari d'obertura: de 10 a 17 h.

Ubicació i contacte:

Finca pública de Son Real. Carretera d'Alcúdia-Artà, km 17,7. Santa Margalida

Telèfon:+34 971 185 363

Web: www.balearsnatura.com/

E-mail: sonreal@balears-sostenible.com 

Disponibilitat del transport públic

 Gener  Febrer  Març  Abril  Maig  Juny  Juliol  Agost  Septembre  Octubre  Novembre  Desembre
Dilluns a divendres
Dissabte
Diumenge

Transport públic

Línies que donen servei a aquesta ruta Anada

Línies que donen servei a aquesta ruta Tornada

Descripció detallada

L'accés natural a la necròpoli és per la platja de Son Bauló, que connecta Can Picafort amb el jaciment. La parada d'autobús de l'Hotel Janeiro pot constituir el punt de partida des d'on accedir a la platja de Son Bauló, un gran arenal de gra fi, flanquejat per penya-segats d'altura mitjana i on hi ha la desembocadura del torrent que dóna nom a la platja. Cal travessar la platja fins a l'altre extrem i prendre un tirany paral·lel a la costa. La distància aproximada entre la parada i la necròpoli és de 1.500 metres.

Des de la dècada dels anys seixanta s'han dut a terme excavacions arqueològiques a fi d'obtenir més informació sobre la necròpoli, tot i que els resultats han estat escassos. En efecte, es pensa que el lloc ja va ser espoliat durant l'època talaiòtica.

Segons els experts, la necròpoli podria haver estat destinada a les classes dominants, ja que els esquelets que s'hi varen trobar presentaven pocs senyals d'haver fet feines dures. La construcció es podria basar en el desig d'aquesta classe dominant d'emular els monuments de prestigi que s'edificaven en vida, com talaiots circulars o quadrats i santuaris.

Els seus orígens daten del segle VII aC, període en què la cultura talaiòtica ja estava en funcionament i l'ús del ferro estava en plena difusió. Tot i que en un principi fou un cementiri per a classes dominants, evolucionà en el temps i es continuà utilitzant durant l'època romana. Aquest fet queda palès en els canvis de rituals que s'observen en els enterraments.

De forma complementària a la visita del jaciment, la finca de Son Real ofereix diferents itineraris que es poden recórrer o bé a peu o bé amb bicicleta, les quals es poden llogar a l'oficina de recepció. La finca gaudeix d'un enorme atractiu patrimonial, extenses àrees agrícoles (de producció ecològica) i vegetació autòctona.

La seva franja litoral configura un ecosistema molt important, amb una extensa platja, sistema dunar, torrents, zones humides, animals autòctons i vegetació halòfila. Tot això, juntament amb els jaciments arqueològics esmentats, fan de Son Real un espai de gran interès i idoni per gaudir dels aspectes naturals i culturals típics de Mallorca.

D'altra banda, des dels jaciments arqueològics es pot divisar l'illot dels Porros, a un quilòmetre de distància en sentit sud-est, on hi ha també restes arqueològiques d'una altra necròpoli d'importants dimensions.

* Alguns navegadors no imprimeixen les imatges de fons. Activau aquesta opció en el vostre navegador per aconseguir una impressió òptima.