Patrimoni | Itinerari turístic H303

Ruta urbana per Binissalem

Què és?

El poble de Binissalem es va fundar l'any 1300. Ofereix un dels conjunts arquitectònics més notables de Mallorca. Alguns dels seus edificis, construïts amb pedra de Binissalem, provoquen l'admiració dels visitants. La seva bellesa arquitectònica fou destacada per diversos viatgers del segle XIX i per escriptors locals i forans del segle XX. Sorprenen la plaça de l'Església, el Centre Cultural Can Gelabert (on s'ubica l'oficina d'informació turística) i la Fundació Casa Museu Llorenç Villalonga.

D'altra banda, més enllà del seu patrimoni històric, Binissalem té un magnífic entorn paisatgístic, típicament mallorquí. La seva agricultura queda dominada pels ametlers, les vinyes i els garrovers. La serra de Tramuntana es divisa des d'aquests camps i ofereix al visitant unes vistes excepcionals.

Binissalem té l'avantatge d'estar molt ben comunicat amb transport públic (autobús i tren) amb la resta de nuclis del Raiguer i les principals localitats de l'illa.

Visita

Ajuntament:

C/ de la Concepció, 7. 07350 Binissalem (Mallorca)

Telèfon: +34 971 886 558

Correu electrònic: ajuntament@ajbinissalem.net

Pàgina web: www.ajbinissalem.net

 

Centre Cultural Can Gelabert:

C/ de la Portella, s/n. 07350 Binissalem (Mallorca)

Telèfon: +34 971 886 996

Horari: De dilluns a divendres de 15:30 a 21:00h. Dissabtes de 10:00 a 13:00h.

Pàgina web: cangelabert.blogspot.com

Correu electrònic: biblioteca@ajbinissalem.net

 

Fundació Casa Museu Llorenç Villalonga

C/ de Bonaire, 25. 07350 Binissalem (Mallorca)

Telèfon: +34 971 88 60 14

Horari: De dilluns a divendres, de 8 a 15 hores

Estiu: Consultau-ne l'horari especial telefonant al +34 971 886014

Nadal: Tancada del 24/9 a l'1/1, ambdós inclosos

Setmana Santa: Tancada de Dijous Sant a dilluns de Pasqua, ambdós inclosos

Pàgina web: www.fundaciocasamuseu.cat

Correu electrònic: info@fundaciocasamuseu.cat

Disponibilitat del transport públic

 Gener  Febrer  Març  Abril  Maig  Juny  Juliol  Agost  Septembre  Octubre  Novembre  Desembre
Dilluns a divendres
Dissabte
Diumenge

Transport públic

Línies que donen servei a aquesta ruta Anada

Línies que donen servei a aquesta ruta Tornada

Descripció detallada

A continuació, es proposa un recorregut pel centre urbà de Binissalem passant pels seus principals valors arquitectònics i culturals. La ruta comença a l'estació de tren del poble, i continua cap a l'església parroquial de Nostra Senyora de Rubines, la plaça de l'Església i els seus voltants, l'església dels Agustins, el Centre Cultural Can Gelabert, la Fundació Casa Museu Llorenç Villalonga i l'Ajuntament.

Estació de Binissalem

De l'estació de Binissalem, en destaca un edifici de viatgers de dues plantes. Als primers anys sovintejaren les propostes per construir-hi carregadors industrials, tot i que molts no s'arribaren a fer.

L'edifici de l'estació segueix els cànons estètics característics de la línia viària. Aquests edificis es construïen segons un model de previsió d'ús de l'estació. Són obres de gran personalitat, molt diferents de l'arquitectura popular d'aquells anys. Un dels elements que més els caracteritzen són les teules romanes, planes i vermelles. Aquests edificis eren construccions emblemàtiques amb les quals la companyia volia mostrar la seva solvència als veïnats del poble.

Al tram Palma-Inca els edificis foren construïts amb pedra, amb faixes de marès als voltants de portes i finestres i als caps de cantó. Els elements decoratius són d'inspiració grega i estan fets de marès; es concentren a les portes, les finestres i els voladissos.

Generalment, les estacions es construïen fora de la vila per evitar que quedassin dins la trama urbana i per defugir els costos d'expropiació.

En el conjunt d'instal·lacions d'una estació, s'hi poden diferenciar els edificis de viatgers, els excusats, les cotxeres, les aiguades, les giratòries i un conjunt de petites casetes amb funcions diverses.

Església parroquial de Nostra Senyora de Robines

La primera parròquia de Binissalem fou una petita església construïda a l'època del repoblament al paratge de Robines. En quedar petita davant la importància creixent de Binissalem, es traslladà la parròquia a l'alqueria veïna. Entre els segles XV i XVII hi hagué a Binissalem dos temples: del primer, no en queda cap resta, i del segon, en queda, per exemple, el portal major d'arc apuntat. En el segle XVIII s'inicià l'edifici actual.

L'església parroquial de Binissalem és un dels millors exemples del barroc mallorquí. La façana principal dóna al born, perquè s'ha de tenir en compte que l'actual plaça de l'Església era el cementiri. Destaca l'impressionant coronament neogòtic del campanar, afegit a final del segle XIX.

La planta és de creu llatina, amb coberta de volta de creueria de nervis helicoïdals i cúpula al creuer. Crida l'atenció la riquesa del material constructiu, procedent de les pedreres de Binissalem i sufragat gràcies als importants ingressos aportats per la indústria vinícola de la vila.

Horari de visites:

- Oberta els divendres al matí (mercat).

- En horari de misses: dilluns, dimecres, divendres, dissabtes i vigílies de festes, a les 19 h; diumenges, a les 11 h i a les 19 h.

Plaça de l'Església i voltants

Plaça construïda en el segle XIX, destaca per la seva harmonia i amplitud. Antigament, una part d'aquest espai l'ocupava el cementiri parroquial. Arran de la prohibició de fer els enterraments al centre de les poblacions, es varen fer diversos projectes de reurbanització (el primer, l'any 1823) fins que se'n va dur a terme la reforma definitiva entre els anys 1854 i 1860.

Església dels Agustins

Capella que formava part del convent dels Agustins. En abandonar els religiosos la vila, passà a dependre de la parròquia.

És una esglesiola d'estil neogòtic. La façana és de pedra viva irregular i blocs de marès als caires. El portal d'accés, situat al centre, és ogival i té un relleu, obra de Tomàs Vila, que representa la transfiguració del Senyor.

Horari de visites:

- Horari de misses: dimarts i dijous, a les 19 h; diumenges, a les 9 h.

Centre Cultural Can Gelabert

Bell exemple d'arquitectura binissalemera. Com a element més antic, destaca un arc apuntat d'estil gòtic al pati. També hi trobam un pou que presenta una columna decorada per una figura antropomorfa i un lleó que suporta la politja. A la figura inferior, se li varen arrabassar els pits perquè eren massa voluptuosos per a l'època. A l'interior de les sales del casal es distingeixen frescos naturalistes en tons pastel d'estil pompeià.

En l'actualitat, és el centre cultural de Binissalem i també oficina d'informació turística.

Fundació Casa Museu Llorenç Villalonga

La casa coneguda amb el nom de Can Sabater és on el gran escriptor Llorenç Villalonga Pons (Palma, 1897-1980) va passar bona part de la Guerra Civil (1936-39).

Aquest casal, típic habitatge de senyors rurals, ha conservat el seu caràcter al llarg dels anys. Exquisidament restaurat, transporta el visitant a mitjan segle XX.

Ajuntament

Edifici singular proper a la plaça de l'Església. Hi trobareu informació turística.

* Alguns navegadors no imprimeixen les imatges de fons. Activau aquesta opció en el vostre navegador per aconseguir una impressió òptima.