Patrimoni | Itinerari turístic H306

Ruta urbana per sa Pobla

Què és?

El municipi de sa Pobla és a la zona nord-est de Mallorca i ocupa una superfície de prop de 48 quilòmetres quadrats. Té unes condicions orogràfiques particulars (relleu molt pla) que, juntament amb les importants reserves d'aigua disponibles al seu subsòl, fan que sigui un dels municipis agrícoles més productius. Així, és el principal productor d'horta de l'illa, en què destaca la patata.

Durant la ruta, el visitant podrà gaudir dels elements principals del centre urbà i històric del poble, que destaca per una arquitectura i cultura tradicionals.

Visita

Ajuntament:

Pl. de la Constitució, 1. 07420 sa Pobla (Mallorca)

Telèfon: +34 971 54 00 54

Pàgina web: www.ajsapobla.net

Disponibilitat del transport públic

 Gener  Febrer  Març  Abril  Maig  Juny  Juliol  Agost  Septembre  Octubre  Novembre  Desembre
Dilluns a divendres
Dissabte
Diumenge

Transport públic

Línies que donen servei a aquesta ruta Anada

Línies que donen servei a aquesta ruta Tornada

Descripció detallada

El punt de partida és a l'estació de ferrocarril. A partir d'aquí, es proposa una excursió urbana pel centre de sa Pobla de gairebé tres quilòmetres.

Estació de sa Pobla

L'estació actual de sa Pobla fou construïda el 2000 amb motiu de la reobertura de la línia ferroviària. Es troba a uns 400 metres de l'antiga estació, ja que el tram de línia ferroviària que entrava dins el nucli urbà va ser desafectat.

Antiga estació de sa Pobla

L'antic edifici de viatgers de sa Pobla és d'una sola planta amb teulada de dos vessants. L'estació sempre resultà petita pel gran volum de mercaderies que generava la comarca. Per això, el magatzem de l'estació, construït el 1878, fou modificat el 1906 quan es va perllongar el moll. El 1946, s'hi va edificar una gran porxada.

L'estació originàriament tenia un edifici de viatgers, un magatzem, un moll cobert, una carbonera, una cotxera, una giratòria i una aiguada amb un dipòsit magnífic de fosa.

Amb la reobertura de la línia l'any 2000, s'habilità una nova estació i l'antiga es destinà a equipaments culturals.

En el moment de la recollida de patates, sa Pobla generava un gran volum de mercaderies, fins al punt que s'habilitava una locomotora que tan sols feia viatges de càrrega de sa Pobla a Son Bordils. Des de l'estació, entrava per una via morta fins al magatzem de la Cooperativa Agrícola Poblera. Aquesta línia es va muntar el 1939 i es va desmuntar el 1958.

Sa Pobla va ser, sens dubte, un bon exemple de la importància del transport de mercaderies. Prova d'això foren les més de 289.000 tones de càrrega transportades en un sol any (1946) al llarg dels 211 quilòmetres de línies ferroviàries en servei en aquell moment.

Ajuntament

L'edifici va ser construït com a casa consistorial segons un projecte de l'arquitecte Joan Sureda Villalonga. Les obres començaren el 1812 i duraren deu anys. La data d'inauguració oficial és l'any 1822. Presenta una simetria entre la façana principal i posterior que s'ha adaptat perfectament a les reformes urbanes que donaren lloc a les places Major i de la Constitució.

Plaça Major

És el resultat de la reforma dels espais públics duta a terme l'any 1877 que va donar lloc a una plaça de notables dimensions. Els diumenges hi té lloc el mercat obert.

Església parroquial de Sant Antoni Abat

Església que es començà a construir l'any 1696 sobre una d'existent de l'any 1366.  L'església es de planta basilical. L'orgue és de Damià Caimari, de l'any 1717. La capella del Roser del dominic palmesà fra Jaume Garau data de la mateixa època de l'orgue.

Museu Can Planes

L'antic casal de Can Planes, construït a final del segle XIX, va pertànyer a una  notable família poblera, els Planes, fins a l'any 1972, en què l'edifici fou adquirit per l'Ajuntament i convertit en museu d'etnologia i història local. En l'actualitat, és la seu del Museu d'Art Contemporani i del Museu de la Jugueta.

Can Llaveta

És un edifici aïllat de grans dimensions que ocupa la illeta sencera i que té jardins i terrasses exteriors a diferents nivells. L'edifici és molt unitari, de pedra i amb una factura de molta qualitat. Funcionà com a clínica des de final dels anys cinquanta fins al 1970.

* Alguns navegadors no imprimeixen les imatges de fons. Activau aquesta opció en el vostre navegador per aconseguir una impressió òptima.