Patrimoni | Itinerari turístic H401

Mercat de Sineu i Casa Museu Fra Juníper Serra

Què és?

La ruta es divideix en dues etapes. Primer, es pot visitar el mercat de Sineu, i després es pot anar amb tren a Petra, on es troba la Casa Museu Fra Juníper Serra, franciscà que dedicà la seva vida sencera a l'evangelització i a les missions a l'Alta Califòrnia.

El mercat de Sineu té lloc cada dimecres i és un dels més importants de Mallorca des del punt de vista històric. Fou instaurat pel rei Jaume II l'any 1306, i des de llavors s'ha consolidat com un punt de referència per al sector de l'agricultura i la ramaderia.

A Petra, la casa on va néixer fra Juníper Serra el 1713, és al carrer del Barracar Alt, a la zona més antiga del nucli urbà. Es tracta d'una casa típica de la pagesia del pla dels segles XVII i XVIII. La Casa Museu Fra Juníper Serra, on hi ha el Centre d'Estudis Juniperians, va ser constituïda l'any 1959 pels Amics del Pare Serra.

Visita

Horari de visita:

Mercat de Sineu: dimecres, de 8.00 a 14.00 hores.

Casa Museu Fra Juníper Serra: dilluns, dimecres, divendres i dissabte, de 10.30 a 12.30 hores. Cal concertar cita telefonant a l'encarregada: +34 971 56 11 49.

Preu:

Mercat de Sineu: accés lliure i gratuït.

Casa Museu Fra Juníper Serra: aportació voluntària.

Ubicació i contacte:

Mercat de Sineu: plaça del Fossar. 07510 Sineu

Casa Museu Fra Juníper Serra: carrer del Barracar Alt, 6. 07520 Petra

Telèfon:

Mercat de Sineu: 971 520 027 (Ajuntament de Sineu)

Casa Museu Fra Juníper Serra: +34 971 561149

Pàgina web:

Mercat de Sineu: www.ajsineu.net

Casa Museu Fra Juníper Serra: www.ajpetra.net

Correu electrònic:

Mercat de Sineu: ajuntament@ajsineu.net

Disponibilitat del transport públic

 Gener  Febrer  Març  Abril  Maig  Juny  Juliol  Agost  Septembre  Octubre  Novembre  Desembre
Dilluns a divendres
Dissabte
Diumenge

Transport públic

Línies que donen servei a aquesta ruta Anada

Línies que donen servei a aquesta ruta Tornada

Descripció detallada

El mercat de Sineu s'instal·la a la plaça de l'Església i a la del Fossar i als carrers del voltant. D'ençà que es va instaurar, es va convertir en un punt de trobada per als pagesos de la comarca per comprar i vendre productes i animals. És, a més, l'únic mercat a Mallorca amb animals vius. Actualment, és un dels reclams turístics de Mallorca perquè també ofereix múltiples opcions gastronòmiques de la cuina típica mallorquina.

A més a més, cal recordar que cada primer diumenge del mes de maig té lloc la Fira de Sineu, coneguda per ser la més antiga de la comarca del Pla de Mallorca. Aquesta fira es va establir l'any 1318 per privilegi del rei Sanç. S'hi poden trobar tota classe de productes. Per tot el poble trobareu cellers que conviden a descansar i gaudir d'un bon plat de frit mallorquí o d'arròs brut.

El trajecte amb tren que separa Sineu de Petra és curt i dóna l'oportunitat al viatger de gaudir del paisatge del Pla de Mallorca, ple d'elements d'interès arquitectònic i cultural del món de la pagesia.

La Casa Museu Fra Juníper Serra (c/ del Barracar Alt, 6) es divideix en dues plantes, i encara avui conserva el bastiment característic i l'arc que divideix la casa en dues zones principals. S'hi conserven mobles i estris de l'època del frare i el cup en què es feia el vi. L'habitatge va ser cedit a la ciutat de San Francisco (Califòrnia, EUA), i passà a ser gestionat per la Society of California Pioners. Actualment, l'administració de l'espai recau en la Societat d'Amics del Pare Serra.

Pel que fa al museu (c/ del Barracar Alt, 15), la planta baixa està dedicada a tota la vida i obra de fra Juníper Serra. S'hi pot trobar abundant documentació i informació gràfica d'aquells territoris americans que el beat va recórrer i evangelitzar. Respecte a la campana que hi ha a la sala, procedeix de la missió de Santa Bárbara del Camino Real, a Califòrnia.

* Alguns navegadors no imprimeixen les imatges de fons. Activau aquesta opció en el vostre navegador per aconseguir una impressió òptima.