Patrimoni | Itinerari turístic H402

Castell de Capdepera i Sant Salvador d'Artà

Què és?

La ruta es divideix en dues etapes.

En primer lloc, la proposta és visitar el castell de Capdepera, que es troba al nord-est de Mallorca i que és un dels principals atractius culturals, patrimonials i turístics de la zona. El seu emplaçament és completament estratègic per les vistes que ofereix: la línia de costa, les terres interiors i, sobretot, el canal de Menorca.

En segon lloc, es pot anar al poble veí d'Artà per gaudir del conjunt fortificat de Sant Salvador d'Artà. Aquest és un recinte emmurallat sobre un turó del mateix nom, aproximadament de 182 metres d'altitud. A l'interior es va construir el santuari de Sant Salvador, que va substituir l'antic temple, el qual fou utilitzat com a hospital per als habitants que patiren la pesta bubònica el 1820.

Visita

Horari de visita i preus:

Castell de Capdepera

Informació i reserves: +34 971 818746

Del 15 d'octubre al 15 de març: de dilluns a diumenge, de 9 a 17.00 hores.

Del 16 de març al 14 d'octubre: de dilluns a diumenge, de 9 a 20.00 hores.

Tancat de l'1 al 6 de gener.

Preu: 2 euros

 

Sant Salvador d'Artà

Accés lliure i gratuït.

 

Ubicació i contacte:

Castell de Capdepera

Carrer del Castell, s/n. 07580 Capdepera

Telèfon (Oficina d'Informació Turística de Cala Rajada): +34 971 819 467 / 608610939

Telèfon (Oficina d'Informació Turística de Capdepera): +34 971 556 479

Pàgina web: www.castellcapdepera.com

Correu electrònic: agentcastell@ajcapdepera.net, turisme@ajcapdepera.net, informació@ajcapdepera.net

 

Sant Salvador d'Artà

Costa de Sant Salvador, s/n. 07570 Artà

Telèfon: +34 971 83 61 36 ‎

Pàgina web: www.artamallorca.travel

Correu electrònic: contacte per mitjà d'un formulari a la pàgina web

Disponibilitat del transport públic

 Gener  Febrer  Març  Abril  Maig  Juny  Juliol  Agost  Septembre  Octubre  Novembre  Desembre
Dilluns a divendres
Dissabte
Diumenge

Transport públic

Línies que donen servei a aquesta ruta Anada

Descripció detallada

Castell de Capdepera

Per arribar al castell de Capdepera des de la parada de transport públic de la plaça de la Constitució, cal seguir les indicacions del plànol adjunt.

El castell es configura com un recinte fortificat, el qual fou edificat en el segle XIV per ordre del rei Jaume II. La fortificació serví per protegir la població durant les èpoques en què els atacs pirates eren més freqüents. Durant el segle XVI hi hagué fins a 125 cases al seu interior. Això no obstant, posteriorment quedà deshabitat i es va acabar convertint, en el segle XVIII, en una plaça militar fins a l'any 1854, en què es va abandonar definitivament. Aquest estat d'abandonament va perdurar fins al 1983, quan el castell va passar a ser propietat municipal. Actualment, un patronat s'encarrega de gestionar-lo. A més, va ser declarat bé d'interès cultural (BIC), i els ingressos recaptats es destinen a preservar i conservar el patrimoni cultural municipal.

A la part més elevada del conjunt arquitectònic, s'aprecia el temple dedicat a sant Joan, on la imatge de Nostra Senyora de l'Esperança encara es conserva. En aquest punt concret es pot veure el canal que separa Mallorca i Menorca. Devora hi ha la torre d'en Miquel Nunis, construïda amb base quadrada i de l'època islàmica. La torre també té un molí de vent, conegut com el molí d'en Cofeta. És interessant remarcar que fou en aquesta torre on el juny de l'any 1231 es va signar el tractat de pau de Capdepera, pel qual Menorca es va incorporar a la Corona d'Aragó.

Cada tercer cap de setmana de maig té lloc a l'interior del recinte emmurallat un mercat medieval.

De Capdepera a Artà

Per desplaçar-se de Capdepera a Artà, cal tornar a la plaça de la Constitució de Capdepera i agafar la L411 en sentit Artà i Manacor. El trajecte només dura 10 minuts. Cal baixar a la parada de l'avinguda de Costa i Llobera d'Artà.

Sant Salvador d'Artà

En aquest cas, també heu de seguir les indicacions del plànol adjunt i anar des de la parada de l'avinguda de Costa i Llobera d'Artà fins a Sant Salvador.

El santuari acull, des del segle XV, l'antiga imatge de la Mare de Déu de Sant Salvador, romànica, de fusta policromada i restaurada a mitjan segle XX. La imatge procedeix de l'església de Bellpuig (Catalunya). A l'interior del recinte fortificat es pot observar la casa del donat, que és l'habitatge de la persona encarregada del manteniment del santuari, i també dues cisternes, l'una (segle XVII) davant l'entrada del temple i l'altra en un dels laterals.

És interessant remarcar que aquest recinte també es coneix com l'Almudaina, com a record de l'època musulmana. Tanmateix, segons alguns autors, el naixement del recinte es podria haver produït posteriorment.

Després de la conquesta de Mallorca (Jaume I, segle XIII), el recinte va continuar amb la seva funció de defensa dels habitants locals. Més endavant, ja en el segle XVI, s'hi dugueren a terme una sèrie d'obres per millorar el sistema de defensa. Cal recordar que en aquella època la pràctica de la pirateria i el corsarisme era freqüent.

Es pot accedir a l'interior des de la església de la Transfiguració i pujant els 180 esglaons de l'escala. Es recomana aprofitar la visita per gaudir de les impressionants vistes del poble d'Artà i el seu entorn.

* Alguns navegadors no imprimeixen les imatges de fons. Activau aquesta opció en el vostre navegador per aconseguir una impressió òptima.