Patrimoni | Itinerari turístic H403

Museu arqueològic i poblat talaiòtic de Son Fornés (Montuïri)

Què és?

El Museu Arqueològic de Son Fornés es troba a les instal·lacions d'un antic molí fariner del segle XVIII conegut com el Molí des Fraret, que fou restaurat el 1999 i obert al públic el 2001.

Es tracta d'un museu monogràfic, de titularitat pública, on es poden veure exposades les troballes i els resultats més significatius de les excavacions dutes a terme al jaciment de Son Fornés, ubicat a 2,5 quilòmetres del nucli urbà de Montuïri.

Museu i jaciment es combinen per oferir al visitant un recorregut per més de 1.500 d'anys d'història, des de l'època talaiòtica (900 abans de la nostra era) fins a l'abandó del poblat entre els segles I-II de la nostra era. Les darreres freqüentacions són de prop del 700 de la nostra era.

Visita

Horaris del museu:

Març-octubre: de dilluns a divendres, de 10 a 17 h

Novembre-febrer: de dilluns a divendres, de 10 a 14 h

Preu:

Entrada normal: 3,5 € (menors 12 anys gratuït)

Entrada reduïda: 2 € (estudiants, pensionistes i aturats)

Visita guiada (reserva prèvia): 4,5 € (mínim 8 persones)

El darrer diumenge de cada mes el museu està obert de 10h a 14h de manera gratuïta.

Ubicació:

Carrer d'Emili Pou, s/n. 07230 Montuïri

Telèfon: +34 971 644 169

Correu electrònic: info@sonfornes.mallorca.museum

Pàgina web del Museu Arqueològic de Son Fornés: www.sonfornes.mallorca.museum

Pàgina web de l'Ajuntament de Montuïri: www.ajmontuiri.net

Disponibilitat del transport públic

 Gener  Febrer  Març  Abril  Maig  Juny  Juliol  Agost  Septembre  Octubre  Novembre  Desembre
Dilluns a divendres
Dissabte
Diumenge

Transport públic

Línies que donen servei a aquesta ruta Anada

Línies que donen servei a aquesta ruta Tornada

Descripció detallada

La millor manera de conèixer el Son Fornés prehistòric és començar la visita pel Museu Arqueològic de Son Fornés. Hi podem arribar des de la parada de bus del TIB de l'Hostal de Montuïri o bé a peu (15 minuts) o bé amb el bus d'aportació que fa un recorregut dins el poble (només de dilluns a divendres no festius).

A les seves sales expositives i amb el material multimèdia podem fer un viatge en el temps, des de l'època més característica de la prehistòria balear, l'època talaiòtica, passant per l'època dels foners (època posttalaiòtica) i acabant per l'època clàssica o romana. Hi podem observar les troballes més rellevants recuperades al jaciment des que s'iniciaren les primeres excavacions l'any 1975, i endinsar-nos, gràcies als plafons informatius, en la vida de les comunitats que habitaren Son Fornés durant el darrer mil·lenni abans de la nostra era: com vivien, què menjaven, a què es dedicaven, com s'organitzaven, etc.

En acabar la visita al museu, podem completar la ruta visitant el poblat talaiòtic de Son Fornés, que es troba a uns 2,5 kilòmetres del nucli urbà de Montuïri. Una bona manera d'anar-hi és fent una passejada d'uns 30 minuts per la carretera d'interior Ma-3200. En aquest recorregut podem apreciar el paisatge típic del Pla de Mallorca, amb camps de conreu, parets seques, sínies i altres elements etnològics que ens permetran conèixer l'essència de la Mallorca d'interior.

Una vegada que arribam al jaciment, podem visitar els elements arquitectònics més importants, els quals són explicats en plafons informatius en diversos indrets del poblat.

Del jaciment, cal destacar-ne els tres talaiots excavats, dels quals el talaiot 1 és el més gran conservat a Mallorca. També podem visitar el barri de cases on la comunitat talaiòtica feia el seu dia a dia.

Aquest poblat patí una destrucció al final de l'època talaiòtica i fou remodelat immediatament després, d'aquesta manera en començà l'ocupació posttalaiòtica (segles VI-III abans de la nostra era). És en aquest moment quan es construeixen diferents estructures d'habitació així com dos santuaris al centre del poblat, la utilització dels quals continuarà fins entrada l'època clàssica. D'aquesta nova època (segle III abans de la nostra era i segles I-II després de la nostra era), també en podem veure algunes estructures d'habitació. El poblat, però, fou gradualment abandonat i freqüentat de forma esporàdica durant els períodes bizantí i islàmic, un fet que s'ha pogut documentar gràcies a troballes casuals.

Després del recorregut, es pot acabar la ruta amb una visita al barri antic de Montuïri, de gran valor històric i en el qual destaca la plaça Major amb l'església de Sant Bartomeu (segles XVI-XVII), o passejar fins al barri del molinar, on hi ha tot un seguit de molins fariners que dibuixen l'emblemàtic perfil del poble.

* Alguns navegadors no imprimeixen les imatges de fons. Activau aquesta opció en el vostre navegador per aconseguir una impressió òptima.