Senderisme | Itinerari turístic N304

Excursió a Cala Bóquer

Què és?

Es proposa visitar una cala d'uns 300 metres de longitud situada a escassos 2,5 quilòmetres de Port de Pollença. Destaca pels seus impressionants penya-segats de roca calcària. El temps estimat de la ruta (per cada sentit) és de 40 minuts.

Visita

Horari de visita i preus:

Accés lliure i gratuït.

 

Ubicació i contacte:

Oficina d'Informació Turística del Port de Pollença:

Passeig de Saralegui, s/n. 07470 Port de Pollença 

Telèfon: +34 971 865 467

Pàgina web: www.pollensa.com

Correu electrònic: oitport@ajpollenca.net

Disponibilitat del transport públic

 Gener  Febrer  Març  Abril  Maig  Juny  Juliol  Agost  Septembre  Octubre  Novembre  Desembre
Dilluns a divendres
Dissabte
Diumenge

Transport públic

Línies que donen servei a aquesta ruta Anada

Línies que donen servei a aquesta ruta Tornada

Descripció detallada

La ruta de Bóquer discorre per un dels indrets més bonics i amb més història del municipi de Pollença. És una caminada fàcil que comença a la parada del Port de Pollença. Des d'aquí, cal recórrer el mateix carrer Roger de Flor fins a arribar a l'avinguda de Bocchoris. En aquest punt ens desviam a l'esquerra i seguim tota l'avinguda fins a arribar a una rotonda. Travessam la rotonda i continuam tot dret cap a un camí rural que ens permetrà arribar al cap de cinc minuts a les cases de la possessió de Bóquer, construïdes en el segle XVII.

Aquesta possessió, que delimita amb les finques de Síller i Formentor, va ser adquirida per la família Capllonch, a la qual pertanyia Miquel Capllonch Rotger (1861-1935), músic i compositor de reconegut prestigi internacional i declarat fill il·lustre de Pollença.

Bóquer es troba a l'extrem oriental de la serra de Tramuntana. Des de l'inici de la ruta i mirant cap a l'oest es poden veure les muntanyes que envolten el municipi, la badia de Pollença i els dos nuclis urbans. Si es mira cap al nord-est, es pot veure la vall de Bóquer, formada pel Cavall Bernat i el penyal Roig i que s'allarga fins a Cala Bóquer.

Una vegada passades les cases, hi ha un forn de calç, una construcció que servia per cremar pedres calcàries i generar calç viva, la qual es comercialitzava per emblanquinar, desinfectar i per a la construcció.

En arribar a la cala, a l'esquerra, es pot observar l'ull de bou, el forat que travessa el Cavall Bernat, com també la part nord de la península de Formentor amb l'illot del Colomer.

Cala Bóquer és una entrada de la mar molt gran, entre la punta de la Troneta i la serra d'Albercuix. Es tracta d'una cala verge de pedres i sense cap tipus de vigilància, per la qual cosa es recomana extremar la precaució en cas de voler nedar. Cal, així mateix, respectar la propietat privada, tancar barreres i, especialment devora la casa, mantenir el silenci.

Pel que fa a la flora i la fauna, la ruta presenta una mostra típica del litoral verge de Pollença, amb grans extensions de càrritx, garballons i pi blanc. Una espècie típica d'aquest indret és la mata, un arbust que a Bóquer s'ha desenvolupat de tal forma que arriba a assolir dimensions arbòries. Durant la caminada sovint ens trobam eixorba-rates blanc i negre, romaní, aritja i estepa joana, endèmica de les Illes Balears. De manera més esporàdica, s'hi poden veure espècies de gran valor botànic, com la rapa pudenta, la didalera o la palònia. A la zona de litoral rocós hi ha espècies com el fonoll marí i d'altres d'adaptades a resistir la força del vent i les altes concentracions de sal.

Respecte a les espècies animals, s'hi poden trobar herbívors com la cabra salvatge (que exerceix una forta pressió sobre la vegetació de la zona) i la llebre. Entre les aus s'observen rapinyaires com el falcó marí i el voltor negre, i també aus marines com la gavina de potes grogues, la gavina roja i el corb marí.

Un dels elements més significatius i atractius de la ruta és el seu poblat talaiòtic. Passades dues grans roques que hi ha a banda i banda del camí, mirant cap al nord-oest, es veu una paret que puja cap a la serra del Cavall Bernat i a la seva esquerra, un pinar. Si es mira atentament cap a les carritxeres que hi ha part damunt del pinar, s'observen una mena de marjades fetes de grans roques. Es tracta de les restes del poblat talaiòtic conegut amb el nom de Bocchoris (nom preromà de Bóquer).

Bocchoris és un dels poblats talaiòtics més importants de l'illa. Es considera una construcció dels colonitzadors de prop del 1000 aC. En les diferents excavacions s'hi han trobat restes de ceràmica i peces de ferro; un gruix important dels seus pobladors eren els guerrers anomenats foners, atès que la seva arma era la fona o bassetja. Els foners eren molt destres, per això varen ser reclutats com a mercenaris en les guerres de Cartago contra els grecs, en les guerres púniques, i més endavant pels romans.

Es considera que Bocchoris estava format per uns quants nuclis de població i que fou una de les ciutats més importants de l'illa. Tot i que algunes fonts indiquen que en el segle III dC encara existia Bocchorum, la ciutat seria absorbida per Pol·lèntia, ubicada al costat de l'actual Alcúdia, fundada l'any 123 aC pel cònsol Quint Cecili Metel.

* Alguns navegadors no imprimeixen les imatges de fons. Activau aquesta opció en el vostre navegador per aconseguir una impressió òptima.