Senderisme | Itinerari turístic N402

Castell de la Punta de n'Amer

Què és?

El castell de la Punta de n'Amer, conegut com es Castellet, és una torre de defensa fortificada ubicada al litoral del municipi de Sant Llorenç des Cardassar, més concretament a la Punta de n'Amer, entre les localitats turístiques de sa Coma i Cala Millor. El castell se situa a una altitud de 35 metres (punt més elevat de la zona) i fou construït a final del segle XVII i restaurat a final del segle XX.

La zona va ser declarada àrea natural d'especial interès l'any 1985, i lloc d'importància comunitària (LIC) juntament amb una gran extensió de zona marina per les abundants praderes de posidònia que envolten la punta. L'àrea terrestre protegida té una extensió d'unes 200 hectàrees, amb un gran valor ambiental, ecològic, històric i paisatgístic.

Visita

Horari de visita del castell:

De setembre a juny: de 10 a 18 h

Juliol i agost: de 10 a 24 h

Preu:

Accés lliure i gratuït.

Ubicació i contacte:

Oficina d'Informació Turística de sa Coma

Av. de les Palmeres, s/n. 07560 sa Coma 

Telèfon: +34 971 810 892 

Pàgina web: www.visitsantllorenc.com

Correu electrònic: omitsc@santllorenc.es

Horari d'atenció al públic:

De març a octubre: de dilluns a dissabte, de 9 a 14 h

Oficina d'Informació Turística de Cala Millor

Parc de la Mar, 2. 07560 Cala Millor

Telèfon: +34 971 585 409 

Pàgina web: www.visitsantllorenc.com

Correu electrònic: omitcm@santllorenc.es

Horari d'atenció al públic:

Abril a octubre: dilluns a divendres 09:00-16:00h; dissabte 09:00-14:00; domingo 09:00-13:00h

Novembre a març: dilluns a dissabte 09:00-13:00h

Disponibilitat del transport públic

 Gener  Febrer  Març  Abril  Maig  Juny  Juliol  Agost  Septembre  Octubre  Novembre  Desembre
Dilluns a divendres
Dissabte
Diumenge

Transport públic

Línies que donen servei a aquesta ruta Tornada

Descripció detallada

Es pot accedir a la Punta de n'Amer des de sa Coma o Cala Millor. Pel que fa a la primera opció, la distància entre la parada d'autobús de l'avinguda de les Savines - avinguda de les Palmeres fins al castell és d'uns 2 quilòmetres. Pel que fa a la segona opció, el trajecte des de la parada de l'avinguda de sa Coma de Cala Millor es redueix a uns 1.600 metres.

El castell fou construït en marès, amb morfologia cúbica i una piràmide quadrangular, de manera que constitueix una fortalesa realment sòlida. Hi ha un fossat que envolta el castell i que fou excavat en roca sòlida. S'accedeix al castell per un pont de fusta restaurat. Des de l'interior, s'observava la presència de naus enemigues (especialment pirates moros); s'integrava, així, en la xarxa de torres de vigilància que hi havia en l'època. Actualment, acull un museu històric que inclou una petita mostra d'objectes, armes antigues i documents sobre la defensa de Mallorca.

A més, destaca el talaiot del Tancat de sa Torre, que data de prop del 1300 aC. Es troba a mà dreta del camí que va des del castell fins a la platja de sa Coma, tot i que no és fàcil de veure a causa de la vegetació. És una construcció de tipus circular amb túmuls escalonats. Es considera que era un centre de culte. No és l'únic que hi ha a la zona, ja que a s'Illot i sa Coma es poden trobar restes d'altres talaiots, com el de na Pol o de s'Illot.

Es recomana també visitar els nius de metralladores, situats a les proximitats de les pedreres de marès i a l'entrada de la Punta de n'Amer (des de la platja de sa Coma). Es tracta d'elements de defensa que foren construïts durant la Guerra Civil espanyola (1936-1939) i que pretenien impedir el desembarcament de les tropes republicanes. Pel que fa a les pedreres d'extracció de marès, estan en desús i classificades com a bé d'interès paisatgístic i ambiental.

Finalment, als camins d'accés al castell es poden veure les coves de ses Crestes i de ses Pedreres, que foren utilitzades com a habitatges durant l'època pretalaiòtica, tal com indiquen les ceràmiques trobades a l'interior.

* Alguns navegadors no imprimeixen les imatges de fons. Activau aquesta opció en el vostre navegador per aconseguir una impressió òptima.