Senderisme | Itinerari turístic N406

Via Verda Manacor - Artà

Què és?

La via verda Manacor-Artà recorre 29 quilòmetres, des de Manacor fins a Artà passant per Sant Llorenç des Cardassar, Son Carrió i Son Servera. Segueix el traçat d'una antiga línia de ferrocarril que va estar en funcionament entre els anys 1921 i 1977. Un itinerari ambiental integrat en el paisatge natural d'aquesta zona del Llevant de Mallorca perquè caminants i ciclistes gaudeixin del contacte amb la natura.

Visita

CAIB:

Pàgina web: viaverde.caib.es

Disponibilitat del transport públic

 Gener  Febrer  Març  Abril  Maig  Juny  Juliol  Agost  Septembre  Octubre  Novembre  Desembre
Dilluns a divendres
Dissabte
Diumenge

Transport públic

Línies que donen servei a aquesta ruta Anada

Descripció detallada

L'itinerari Manacor-Artà

El punt de partida és l'estació de ferrocarril de Manacor, a la qual podeu arribar amb tren i amb bus. És important destacar que a la majoria de trens es poden transportar bicicletes. Podeu consultar els horaris per saber els trens que no permeten que s'hi transportin bicicletes. Des de l'estació, heu d'agafar un petit carrer sense voreres que surt al costat esquerre de la plaça de sa Mora i que us conduirà al passeig del Ferrocarril, fàcilment recognoscible per les palmeres que envolten el carril bici central. Per aquí circulava el tren de Manacor a Artà durant el període en què va estar en funcionament. Després d'un quilòmetre i mig arribareu al principi de la via verda.

Des d'aquest punt la via verda es dirigeix cap a Sant Llorenç pujant pel vessant del puig de Santa Cirga. A partir de Sant Llorenç, la via gira cap al sud-est i passa per damunt del torrent de Son Sureda per un elegant viaducte abans d'arribar a Son Carrió. Des d'aquí, la via verda continua acostant-se a la mar amb unes espectaculars vistes sobre la costa del Llevant. A l'altura de na Penyal, la via gira cap al nord-est en direcció a Son Servera, vorejant les serralades de Llevant. Poc abans de l'estació de Son Servera, a mà dreta, hi ha la connexió amb el carril bici de du a Cala Millor i Cala Bona.

Per anar cap a Artà, la via travessa la serralada de Sant Jordi a través del coll des Caçador, entre el puig del Corb i el puig de ses Tres Termes. Des d'aquest punt el recorregut es desvia cap al nord-est i arriba a Artà per la vall del torrent de Canyamel.

Informació ecoturística

La reforestació de zones degradades amb arbres autòctons ha permès la integració de la via en el paisatge natural i rural circumdant i ha assegurat la presència de fauna local. A més, altres mesures ambientals que s'hi han aplicat aporten un major valor ecològic a la via. Entre les espècies vegetals sembrades destaquen el pi blanc (Pinus halepensis), l'ullastre (Olea europaea), la mata (Pistacea lentiscus), l'alzina (Quercus ilex) i el romaní (Rosmarinus officinalis). Es tracta de plantes mediterrànies, adaptades al clima de la comarca i especialment resistents a la perllongada sequera estival, característica de la zona. La instal·lació de taules i bancs completa la funció que ofereix l'àrea per a l'oci i el descans.

L'habilitació de la via per a aquest nou ús ecoturístic ha suposat l'estabilització de més de 20.000 metres quadrats de talussos per evitar despreniments; la creació de sis noves àrees de descans en què s'han habilitat 24.000 metres quadrats de zona forestal mitjançant la plantació de 6.000 arbres; la construcció de quatre punts d'aigua per a la fauna silvestre i el foment de la biodiversitat, i la instal·lació de cartells informatius sobre el paisatge, els valors ecològics i el passat ferroviari de la zona.

Finalment, a les estacions de Sant Llorenç des Cardassar, Son Servera i Artà s'han creat centres de visitants amb plafons didàctics i altres recursos interpretatius.

* Alguns navegadors no imprimeixen les imatges de fons. Activau aquesta opció en el vostre navegador per aconseguir una impressió òptima.