Senderisme | Itinerari turístic N501

Parc Nacional Maritimoterrestre de l'Arxipèlag de Cabrera

Què és?

El Parc Nacional Maritimoterrestre de l'Arxipèlag de Cabrera és al sud de Mallorca, a una distància de deu milles nàutiques del port de la Colònia de Sant Jordi. La superfície total protegida és de 10.021 hectàrees, 8.703 corresponen a medi marí, i la resta, a les illes i illots que configuren l'arxipèlag: Cabrera, illa des Conills, na Redona, illa des Fenoll, na Plana i altres illots de dimensions més petites.

Es declarà parc nacional l'any 1991. A més, l'arxipèlag està inclòs en una zona d'especial protecció per a les aus (ZEPA), és lloc d'importància comunitària marina (LIC) i forma part de la Xarxa Natura 2000 de la Unió Europea.

Visita

Horari de visita i preus:

Parc Nacional de Cabrera:

La visita al parc és gratuïta.

Per arribar-hi, consulteu els horaris i els preus dels serveis de transport marítim. Hi ha empreses de transport marítim que ofereixen excursions a Cabrera des de la Colònia de Sant Jordi, amb múltiples expedicions diàries durant l'estiu. En cas de voler-hi viatjar, s'ha de fer reserva prèvia.

Centre de Visitants de Cabrera:

Horari d'hivern: de 10 a 14h i de 15 a 18h.

Horari de juny a setembre: de 10 a 19h.

Adults i nins a partir de 13 anys: 8 euros

Nins de 3 a 12 anys, estudiants i professors: 4 euros

Nins fins a 3 anys: entrada gratuïta

Residents a Illes Balears: 50% de descompte

Grups: 4,50 euros per persona

Grups escolars: 2 euros per persona

Ubicació i contacte:

Oficina d'Informació Turística de la Colònia de Sant Jordi

Avinguda de Gabriel Roca, s/n (esplanada de davant el port), 07638 Colònia de Sant Jordi, Mallorca

Telèfon: +34 971 656 073 

Correu electrònic: turisme@ajsessalines.net

Oficina d'Informació de Cabrera:

Telèfon:+34  630 982 363.

Horari d'hivern: de 8 a 14 h i de 16 a 18.30 h.

Horari d'estiu: de 8 a 14 h i 16 a 20 h

Pàgina web: www.balearsnatura.com

Centre de Visitants de Cabrera:

Avinguda de Gabriel Roca, s/n, cantonada amb la plaça des Dolç, 07638 Colònia de Sant Jordi, Mallorca

Telèfon: +34 971 656 282

Pàgina web:cvcabrera.es

Disponibilitat del transport públic

 Gener  Febrer  Març  Abril  Maig  Juny  Juliol  Agost  Septembre  Octubre  Novembre  Desembre
Dilluns a divendres
Dissabte
Diumenge

Transport públic

Línies que donen servei a aquesta ruta Anada

Línies que donen servei a aquesta ruta Tornada

Descripció detallada

El fet que tant el medi marí com el terrestre estiguin protegits confereix al Parc Nacional de Cabrera una diversitat molt rica, amb múltiples endemismes, subespècies de sargantana balear, coleòpters, aràcnids, gasteròpodes terrestres i alguns crustacis que habiten en cavitats subterrànies. A més, a les seves aigües cristal·lines, entre els fons rocosos i arenosos, les coves i les praderes de posidònia oceànica, hi viu una gran quantitat d'espècies: mers, corbines, dofins, estrelles de mar, etc.

Pel que fa al medi terrestre, les aus marines i rapaces són components destacats de l'ecosistema litoral. És possible veure-hi espècies com la gavina mediterrània, la gavina d'Audouin, el corb marí, el falcó comú o l'àguila pescadora.

A l'illa de Cabrera hi ha un castell de finals del segle xiv que presideix l'entrada al petit port, i el far de l'Ensiola, de l'any 1870. Són els elements arquitectònics més característics del parc. Això no obstant, la seva riquesa arqueològica és rellevant, ja que a les seves aigües hi ha nombrosos vaixells enfonsats durant l'època clàssica. En efecte, a prop del port es troba el conjunt arqueològic del Pla de ses Figueres, amb restes d'una factoria de salaons de peix, un taller de producció de púrpura i part del que podria ser el cementiri d'un monestir de l'antiguitat tardana, a més de les restes del campament dels presoners francesos de principis del segle XIX.

Per conèixer un poc millor la història, l'etnografia i els recursos naturals de l'arxipèlag, es recomana visitar el museu etnogràfic, ubicat a l'antic celler, on s'exposa de manera permanent Home i natura a Cabrera.

Cabrera ofereix als visitants diferents itineraris:

  1. El far de l'Ensiola. L'itinerari té uns 11 quilòmetres (5 hores). A pesar de la dificultat de superar els accentuats desnivells, el resultat és molt gratificant. La primera ascensió és des de s'Espalmador fins al coll Roig, on la màquia es fa cada vegada més espessa. Després de travessar el coll ens sorprèn un paisatge molt més àrid i inhòspit. Una vegada que s'arriba al far, la vista sobre la mar es perd en l'horitzó.
  2. Na Picamosques. La durada és d'unes 3 hores. Es tracta de l'ascensió al punt més elevat de l'illa (172 metres), on hi ha unes vistes espectaculars al port, al cap de Llebeig i al far de l'Ensiola. El punt de partida és el port, on hi ha l'Oficina d'Informació Turística, la cantina, el refugi de pescadors, la comandància, el dispensari mèdic i l'antic forn militar.
  3. La serra des Canal de ses Figueres. Es tracta d'un itinerari circular per una zona d'altura considerable, des d'on es gaudeix d'una meravellosa vista panoràmica del sud i l'est de l'arxipèlag, que inclou la badia principal, el far de l'Ensiola, els Estells, el codolar de l'Imperial i la Miranda o Bellamirada. La distància és d'uns 8,5 quilòmetres, unes dues hores i mitja d'excursió.
  4. El castell. És un itinerari més curt (1 hora). Al moll d'arribada comença la ruta pel camí que du a la platgeta. Passats uns 50 metres, cal desviar-se a l'esquerra per una àmplia pista que condueix, sense pèrdua, al castell.
  5. Ses Sitges. L'excursió permet passejar per una de les zones menys visitades de Cabrera. És una ruta circular que parteix del port i voreja la badia de Santa Maria, una de les reserves marines més importants del parc. Passa per una zona forestal on es poden conèixer els diferents usos tradicionals que s'han dut a terme a l'illa durant la seva història i gaudir d'un paisatge acollidor i silenciós. La distància aproximada és de 9 quilòmetres, amb una durada estimada de 3 hores.
  6. La Miranda. Partint del port i de camí cap a la platgeta s'agafa la pista que condueix a l'interior de l'illa. Després del camí de pujada, i passades les cases de sa Font o de Can Feliu, s'arriba a una de les millors talaies de l'illa. El seu propi nom és indicatiu de les àmplies i magnífiques vistes sobre el port i el nord i llevant de Cabrera. La durada del trajecte és d'unes 2 hores.
  7. El museu, el jardí i el monument als francesos. Des del port, s'agafa la pista que voreja la badia principal i que du a la platgeta. Des d'aquest punt, cal seguir l'ampli camí de l'esquerra que condueix a l'interior de l'illa fins a l'edifici de l'antic celler. Es tracta d'un recorregut pel passat i les formes de vida tradicionals, que varen ser vigents, en alguns casos, fins ben entrat el segle xx. La ruta transcorre pel monument als presoners francesos, el jardí botànic, el celler (avui museu etnogràfic), les cases i l'hort de Can Feliu. Es poden recórrer els 3 quilòmetres de ruta en aproximadament una hora i mitja.
  8. Visita arqueològica. L'àrea arqueològica on hi ha els tres punts d'interès (necròpolis bizantina, dipòsits de salaons de peix i les estructures del campament dels soldats francesos) és el pla de ses Figueres. Té una extensió aproximada de deu hectàrees i ocupa una zona de la platgeta, Cas Pagès i l'estació meteorològica. La longitud de la ruta és aproximadament d'1,5 quilòmetres.

 

Centre de Visitants i d'Interpretació de Cabrera

L'excursió a Cabrera es pot completar visitant el centre d'interpretació, ubicat a la Colònia de Sant Jordi. El centre simula una immersió en el medi marí de la mar Mediterrània en què es guanya profunditat progressivament. Trepitjar els fons coral·lins, rocosos o arenosos, respirar devora les praderes de posidònia o veure àmfores romanes, converteixen la visita al centre en un somni.

Les coves i els aquaris amb espècies animals i vegetals, que varien a mesura que la profunditat decreix, i un busseig virtual, entre altres coses, incrementen la càrrega d'hiperrealisme del qual s'ha dotat el conjunt des del començament mateix sota un trencaones.

Un total de devuit aquaris allotgen més de setanta espècies. Estan distribuïts a diferents alçades segons cada hàbitat, i s'hi exhibeix en condicions òptimes allò més representatiu del fons mediterrani. Un ascensor de vidre dins un aquari condueix a la sala de medi terrestre, tot envoltat d'una màgia quasi onírica.

L'origen de l'arxipèlag de Cabrera i del conjunt de la Mediterrània mitjançant un joc espectacular d'efectes especials dóna pas a una plataforma elevadora que mostra en el recorregut tots els secrets de la vida que es desenvolupa a Cabrera. Després s'arriba al mirador, des del qual es pot veure l'arxipèlag a deu milles nàutiques de distància. Des d'aquest punt, situat a dalt d'un singular edifici coniforme, l'itinerari descendeix per una passarel·la en espiral entorn d'un grandiós mural que desvetlla els mites i els signes més importants de la història i les llegendes del Mediterrani. A la base d'aquest edifici, on hi ha una tenda, hi ha una passarel·la de fusta que du a la sortida. El recorregut final, sobre un estany, discorre entre escultures que simbolitzen quatre de les illes, reals o fictícies, més emblemàtiques del Mediterrani: Djerba, Samos, Vulcano i Ítaca.

La Mediterrània és naturalesa submarina i ecosistemes terrestres, és tota la vida que genera la seva aigua i la seva llum. Però també és la història de vides humanes, trobades afortunades de cultures i civilitzacions, i malentesos encara per resoldre. És navegació, art, comerç, una mar d'illes en evolució. La Mediterrània és sobretot una oportunitat d'enteniment.

* Alguns navegadors no imprimeixen les imatges de fons. Activau aquesta opció en el vostre navegador per aconseguir una impressió òptima.