Platges | Itinerari turístic P502

S'Arenal de sa Ràpita, ses Covetes i es Trenc

Què és?

Es tracta d'un conjunt de tres platges que configuren gairebé un únic cordó litoral, només interromput pel petit poble de ses Covetes. És un espai litoral únic a Mallorca, gràcies a les dunes i als espais humits protegits, així com a la seva riquesa biològica, ecològica i etnogràfica. La longitud aproximada de tot l'arenal és d'uns 6 quilòmetres, que enllacen els nuclis de sa Ràpita, ses Covetes i la Colònia de Sant Jordi.

Visita

Horari de visita i preus:

Accés lliure i gratuït.

Ubicació i contacte:

Oficina d'Informació Turística de Campos

Carrer de la Síquia, s/n. 07630 Campos

Telèfon: +34 971 65 15 88

Pàgina web: www.ajcampos.org

Correu electrònic: pij@ajcampos.cat

Oficina d'Informació Turística de la Colònia de Sant Jordi

Adreça: Avinguda de Gabriel Roca, s/n

Telèfon:+34 971 656073.

Pàgina web:

www.ajsessalines.net

www.mallorcainfo.com

Correu electrònic: turisme@ajsessalines.net

Disponibilitat del transport públic

 Gener  Febrer  Març  Abril  Maig  Juny  Juliol  Agost  Septembre  Octubre  Novembre  Desembre
Dilluns a divendres
Dissabte
Diumenge

Transport públic

Línies que donen servei a aquesta ruta Anada

Descripció detallada

S'Arenal de sa Ràpita

S'Arenal de sa Ràpita està a 11 quilòmetres de Campos. Forma part de la zona costanera del nucli poblacional campaner de sa Ràpita, constituït sobretot per segones residències per als habitants locals i estrangers. Delimita per occident amb el Club Nàutic de sa Ràpita, i per orient amb la part rocosa de Can Sordo, que fa de frontera natural amb la platja des Trenc. 

Aquest litoral es caracteritza pel seu magnífic entorn natural: l'arena fina del sistema dunar i la pineda que hi ha darrere aquest arenal, i també per la tranquil·litat i per la idoneïtat de les seves aigües per practicar surf i surf de vela. Cal afegir la singularitat de la torre defensiva de Son Durí, construïda en el segle XVI per alertar de les incursions sarraïnes. Actualment, forma part de Club Nàutic de sa Ràpita i presenta un bon estat de conservació. 

L'afluència de banyistes residents i turistes és mitjana. Es pot qualificar com a bona l'accessibilitat a aquesta platja per carretera.

 

Platja de ses Covetes i es Freu

Els vilatans del petit poble de ses Covetes expliquen que el topònim prové de les coves funeràries del període talaiòtic trobades als voltants.

Aquesta platja tranquil·la, situada entre sa Ràpita i es Trenc, és un petit arenal blanc de gra fi i poc pendent i que consta de dues àrees: la més pròxima a sa Ràpita és d'arena fina, té dos hectòmetres de longitud i presenta afluència de banyistes, mentre que es Freu és una zona rocosa, menys freqüentada per visitants, més pintoresca i de només 50 metres de longitud. 

Sobre la zona de roques es va iniciar la construcció d'una polèmica urbanització que es va aconseguir aturar per via judicial gràcies al fet que aquest racó pertany a una àrea natural protegida compresa entre es Trenc i es Salobrar de Campos. A una milla marina hi ha la instal·lació portuària més pròxima, el Club Nàutic de sa Ràpita. 

L'apunt històric ens porta a les seves pedreres de marès, d'on es varen extreure peces per construir les muralles defensives de Palma, i a les seves aigües termals, ja datades en època romana, que brollen a 38ºC i ajuden a alleugerir mals dermatològics i ossis. Avui dia les explota l'Estació Termal de Sant Joan de la Font Santa. 

 

Platja des Trenc

La platja des Trenc està a 6,5 quilòmetres de la Colònia de Sant Jordi. El seu topònim al·ludeix al fet que l'obertura del salobrar trenca la barrera dunar del litoral, mentre que la tradició oral explica que a mitjan segle XVIII va arribar un tsunami, originat pel terratrèmol de Lisboa, que va seccionar el cordó dunar que separava la mar oberta de l'aiguamoll.

Aquesta platja és el darrer gran arenal sense urbanitzar i ben conservat de Mallorca. Amb es Salobrar de Campos forma una àrea protegida de 1.492 hectàrees. És un dels espais verges més freqüentats durant els caps de setmana estivals. 

Es Trenc té una arena blanca i fina, un pendent escàs, un sistema dunar que separa la platja del salobrar i els camps de cultiu, i una zona humida posterior que reuneix 171 espècies d'avifauna migratòria i sedentària. També es practica el nudisme sobre el talús. L'afluència de banyistes locals i turistes és massiva.

* Alguns navegadors no imprimeixen les imatges de fons. Activau aquesta opció en el vostre navegador per aconseguir una impressió òptima.