Notícies i esdeveniments

Actualitat

Arriben els primers busos del nou servei del TIB

La nova flota comptarà amb 223 vehicles nous, la majoria de gas natural i també elèctrics, sistemes de seguretat i anti-bactèries

Els dos primers autobusos de la nova flota TIB han arribat ja a Mallorca i a finals d’aquest mes de juliol s’iniciarà una prova pilot amb ells cobrint una línia de servei durant tot l'estiu. La flota del nou sistema de busos interurbans comptarà amb un total de 223 vehicles, tots nous, dels quals 216 funcionaran amb combustibles alternatius al dièsel, essent 198 de gas natural i 18 de propulsió elèctrica. La previsió és que el nou sistema entri en funcionament a finals d’any mentre aquest estiu es farà la prova pilot.

Els dos primers vehicles que ha rebut el Consorci de Transport de Mallorca operaran la concessió Nord, adjudicada a Grupo Ruiz. Són dues unitats de pis semibaix, de 13 metres de longitud, amb xassís del fabricant suec Scania i carrosseria de l’empresa gallega Castrosua. Aquesta aliança empresarial fabricarà la gran majoria d’autobusos de la nova flota: en total, 186 unitats.

Aquests autobusos, propulsats amb gas natural comprimit, incorporen nombroses millores i tecnologies de darrera generació, entre d’altres:

 • Sistema Mobileye per a la prevenció d’accidents: càmeres intel·ligents i sensors de visió que alerten al xofer i prevenen de col·lisions amb altres vehicles, vianants o ciclistes, de sortides de carril, de pèrdua de la distància de seguretat amb el vehicle precedent, etc.
 • 2 pantalles interiors d’informació a l’usuari.
 • 16 preses USB.
 • WiFi gratuït.
 • Sistema per al transport de 2 bicicletes a l’interior del bus.
 • Doble rampa elèctrica i manual per facilitar l’accés de cadires de rodes i cotxets d’infants.
 • 3 càmeres de seguretat amb vídeo-gravació.
 • Mampara de seguretat antivandàlica per protegir el conductor.
 • Sistema Alcoholock, que només permet arrencar el bus si el conductor està per davall del límit d’alcohol permès.
 • Desfibrilador a l’interior del bus.
 • Sistema anti-bactèries que higienitza l’aire en cabina.

Aquests nous autobusos redueixen la contaminació:

 • Reducció de les emissions de CO2 del 20%.
 • Reducció dels contaminants que afecten a la salut de la població. Micro-partícules sòlides: 99%, NOx (òxids de nitrogen): 85%, SO2 (diòxid de sofre): 65%.
 • Reducció de renou i vibracions en un 50%.

Nova flota

Dels 223 busos de la nova flota, 216 funcionaran amb combustibles alternatius al dièsel: 198 seran de gas natural comprimit,i 18 de propulsió elèctrica (9 busos 100% elèctrics i 9 híbrids-elèctrics). Només 7unitats seran microbusos dièsel Euro VI.

La concessió Nord operarà la línia suburbana Alcúdia-Can Picafort amb 7 busos 100% elèctrics, i altres 2f aran el servei Alcúdia–Alcanada a l’estiu i Pòrtol–Estació Marratxí a l’hivern. La concessió Ponent utilitzarà 5 busos híbrids-elèctrics a la línia Santa Ponça–Cas Català, i la concessió Llevant disposarà de 4 unitats d’aquesta mateixa tipologia a la línia Portocristo – Cala Bona.

La càrrega de combustible dels nous busos de GNC es farà a les gasineres que estaran a les cotxeres de les noves empreses concessionàries, ubicades als polígons industrials de Ca na Lloreta (Alcúdia), Inca, sa Tàpia (Palma), Son Bugadelles (Calvià), Felanitx i Artà. Per la seva part, el busos híbrids-elèctrics podran fer les càrregues ultra-ràpides d’electricitat als pantògrafs que estaran ubicats aSanta Ponça i Cas Català(concessió Ponent), i Portocristo i Cala Bona (concessió Llevant).

Més capacitat, millor accessibilitat i més informació

De forma global, la nova flota TIB incrementarà la seva capacitat de places, passant a utilitzar vehicles de 15 i 18 metres a les línies de major demanda. A més, el Consorci de Transports de Mallorca disposarà d’informació precisa de l’ocupació dels busos en temps real, fet que permetrà resoldre amb més immediatesa eventuals problemes de falta de places.

Tots els busos estaran adaptats per a persones amb mobilitat reduïda (amb rampa o plataforma elevadora), i el 68% de les unitats seran de pis baix o semibaix, amb doble rampa elèctrica i manual per facilitar i garantir encara més l’accés de cadires de rodes i cotxets d’infants. D’altra banda, es reforçarà la senyalització interior amb pantalles i megafonia. L’objectiu principal és que les persones amb discapacitat visual o auditiva puguin conèixer en tot moment la pròxima parada del recorregut, així com altres informacions rellevants del servei.