Notícies i esdeveniments

Actualitat

Premi al nou sistema tecnològic del transport públic interurbà de Mallorca

ITS España concedeix el premi del millor projecte d’ “EMV contactless”

El sistema tarifari integrat, que entrarà en funcionament amb les noves concessions del transport regular per carretera de Mallorca, destaca per la seva nova tecnologia amb la incorporació de la targeta bancaria com a títol de transport (EMV contactless). Així ho ha considerat el jurat d’ ITS España en concedir-li el Premio Especial ITS 2019.

El premi ha estat concedit en el marc del XIX Congreso español sobre sistemes inteligentes de transporte organitzat per l’associació ITS España que va tenir lloc els dies 1, 2 i 3 d’abril.  El Consorci de Transports de Mallorca va participar en el congrés amb la ponència “Modernització del transport públic de les illes Balears com un sistema ITS d’última generació” a càrrec del gerent de l’entitat Maarten van Bemmelen responsable també de recollir el premi.

El nou sistema tecnològic del futur sistema tarifari incorporarà la doble validació a l’entrada i sortida del bus, un moneder virtual accessible en tot moment pels usuaris des de l’extranet del TIB, o l’accés als mitjans de transport (bus o tren) utilitzant una targeta bancària amb tecnologia EMV contactless com a títol de transport, entre d’altres novetats. L’usuari habitual disposarà d’un sistema de punts que es traduirà en descomptes en els seus viatges a mida que incrementi l’ús del transport públic. 

El desenvolupament de la nova tecnologia ha estat ideat i desenvolupat per l’equip del Consorci de Transports de Mallorca, comptant amb l’empresa GMV com a subministrador de l’equipament tecnològic que disposarà els busos de les noves línies de transport regular interurbà.

 

El transport públic europeu es cita a Palma

El nou sistema tarifari integrat i la seva nova tecnologia fou també un dels  temes que es van presentar en les jornades de l’European Metropolitan Transports Authorities (EMTA), organitzades pel Consorci de Transport de Mallorca els dies 4 i 5 d’abril. En el marc de la trobada es va oferir una demostració del funcionament del nou sistema i del seu equipament.

La trobada va reunir vint autoritats de transport d’àrees metropolitanes de tot Europa. Representats de Londres, París, Amsterdam o Turín i membres de Barcelona, Madrid o València, entre d’altres, van compartir experiències relacionades amb la mobilitat com la Mobilitat com a un Servei (MaaS) o els sistemes tarifaris i de pagament innovadors. La descarbonització del transport públic, els vehicles de zero emissions, la qualitat de l'aire i el finançament de les infraestructures, van ser altres temes que també es van debatre durant les jornades.

El Govern de les illes Balears hi va participar presentant la situació del transport a les illes i tractant temes com la  descarbonització i l'augment de l'oferta de la mobilitat pública, objectius claus d’aquesta legislatura. Recordam que el passat mes de febrer, el Parlament de les Illes Balears va  aprovar la Llei de canvi climàtic i transició energètica, que inclou prohibir els  cotxes dièsel l’any 2025, excepte els ja matriculats a Balears. D’altra banda el Pla estratègic de Mobilitat per al 2026 preveu un 50% d’augment de l’oferta de transport interurbà d’autobús i l’ampliació de la infraestructura ferroviària de Mallorca.

 

Foto: Sebastián de la Rica Castedo (President ITS España), Maarten van Bemmelen (Director gerent CTM), Ignacio González-Posada (Director Aceptación y Adquirencia Mastercard)